(Foto: Eva Heijne)

Schuttevaerders debuteren met EP 'De Goede Wanorde'

Zwolle - De ideale soundtrack van je nazomer, zo omschrijven de Schuttevaerders hun EP. De Zwolse popformatie brengt in de avond van donderdag 3 oktober hun eerste EP uit. Op de 'De Goede Wanorde' zijn zeven nummers te beluisteren, in genres variërend van funky pop, tot knallende hiphop.

Op de avond zelf speelt de formatie in poppodium Hedon in Zwolle, waar zij samen met een zevenkoppige liveband hun nieuwe nummers voor het eerst ten gehore zullen brengen. Vlak na het optreden zal de EP op alle streamingsdiensten verschijnen. Zo krijgen de bezoekers in Hedon de échte primeur.

"De Goede Wanorde gaat over alledaagse dingen, maar is door zijn vrolijke melodieën, catchy refreintjes en verrassende teksten allesbehalve alledaags", zegt zanger en rapper Wesley van der Bol. Elk nummer heeft een ander geluid. "Van een aanklacht tegen de drukte van deze tijd, tot een lied over het maken van een maaltijdsalade met je geliefde. Het blijft altijd dansbaar en oprecht", vult compagnon en medezanger Killian van Schaik aan.

Ook de eerder uitgebrachte single 'Pindakaas Hagelslag' heeft een plek op de EP. "Pindakaas Hagelslag is de basis geweest van de sound van deze EP. Dit was het eerste lied waar onze gitarist Douwe Bruinsma zijn aandeel in had. Met hem vonden we de sound voor de EP, frisse, funky hip-pop", vertelt van der Bol.

De Schuttevaerders begon twee jaar geleden op een studentenzolderkamer aan de Schuttevaerkade in Zwolle en bestond toen nog alleen uit Killian en Wesley. "We speelden op gratis beats zalen leeg", grapt Killian. "Maar de gekke onderwerpen en het spelen met taal zat er toen al in."

Later sloot producer Olaf Groffen zich bij de jongens aan. Met hem brachten ze hun eerste single 'Mandarijn' uit op Spotify. "Het is zinloos geweld als je mandarijnen pelt, in de winter", luidt het refrein, dat Zwolse studenten al gauw mee begonnen te zingen. Begin 2019 sloot ook gitarist Douwe Bruinsma zich bij de Schuttevaerders aan. "Douwe kwam bij mij in het studentenhuis wonen. Hij speelde gitaar en wij wilden onze muziek iets meer dansbaar maken. "Eén jamsessie was genoeg om erachter te komen dat dit wel zou lukken", zegt Killian.

"We hebben optreden in Hedon altijd als ultiem doel genoemd. Ik woon zo dichtbij dat ik in de plenzende regen zonder jas naar Hedon kan lopen en nóg droog aankom", zegt Killian. "We zijn vroeger vaak naar shows van andere Zwolse muzikanten geweest. Typhoon, Rico, Sticks. We droomden er altijd van om er zelf ook ooit te staan. Die droom komt nu uit", vult Wesley aan.

Als het aan de Schuttevaerders ligt eindigt het avontuur niet in Hedon. "We hopen dat de luisteraars net zo enthousiast worden over onze nieuwe muziek als wij zelf. Wie weet zorgt dit ervoor dat we de komende tijd nog veel meer mogen spelen. Het zou geweldig zijn als we ooit van optreden en muziek maken kunnen leven", zegt Wesley.

De Goede Wanorde is vanaf 3 oktober (22.30 uur) op alle streamingsdiensten te beluisteren. De EP is in eigen beheer uitgebracht via het gelijknamige label 'De Goede Wanorde'

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden