De deelnemers aan Vuurkracht doen allerlei buitenactiviteiten.
De deelnemers aan Vuurkracht doen allerlei buitenactiviteiten. (Foto: )

'Vuurkracht heeft richting aan mijn leven gegeven'

Zwolle - Jezelf leren kennen en verder komen. Dat kan bij Vuurkracht. In tien weken doen jongeren daar mee aan uitdagende buitenactiviteiten om zichzelf beter te leren kennen en verder te komen.

Tom (19) was een van de vorige deelnemers. "Mijn vader pushte mij om naar het kennismakingsgesprek te gaan, want ik had zelf geen zin. Tijdens de eerste oefening - het had te maken met boomstammen tillen - was ik verkocht. Ik begreep dat mijn verwachtingen voor veel problemen zorgen. Ik dacht: als ik in een middag al zoveel ontdekt hebt, ben ik benieuwd wat er gebeurt als ik tien weken meedoe."


In die weken tijd leerde Tom de andere jongeren beter kennen en werd het een veilige plek. "Het is geruststellend om te weten dat andere jongeren vergelijkbare problemen hebben. Ik kreeg thuis niet het soort erkenning. Vuurkracht voelde daarom vaak meer als thuiskomen dan thuis."

Er is bij Tom een hoop veranderd na Vuurkracht: "Ik pak nu dingen aan en voor Vuurkracht gewoonweg niet. Ik was gestopt met mijn opleiding en het was allemaal te uitzichtloos, vond ik toen. Vuurkracht heeft dat op z'n kop gezet. Ik heb oude patronen doorbroken. Ik ben bijvoorbeeld druk met het zoeken naar een bijbaan en het lukt mij om hulp aan te nemen."
Vuurkracht is volgens Tom een plek waar je veel over jezelf ontdekt. "Ik krijg duidelijkheid en motivatie."

Joop de Haan
Meer berichten