Foto:
Column

Plezier & support

Met mijn maandelijkse columns inspireer ik mensen graag tot een vitaler leven. In september besprak ik demotie als promotie, deze maand kies ik voor plezier en support, omdat ik dat belang heb ervaren door mijn deelname aan de 1/8 triathlon onlangs.

Ik trainde deze zomer voor mijn eerste 1/8 triathlon, op 21 september in Zwolle. Wat heb ik genoten. Trots dat ik mijn doel heb bereikt en vooral dat dit met veel (leer)plezier samen ging. Het voordeel van trainen voor een triathlon is dat het nooit saai wordt, omdat je je trainingstijd over zwemmen, fietsen en hardlopen mag verdelen.

Vorig zomer begon ik met racefietsen toen ineens een triathlon-droom voorbijkwam. Daarom bezocht ik het triathlon-event aan de Milligerplas, was gelijk verkocht en dacht; 'ik ga er gewoon voor'. Anita en Luc waren gelijk belangrijke inspirators en kennisdelers. Om een doel te behalen zul je er iets voor moeten doen en heel belangrijk is ook de support die je daarbij krijgt.

Hardlopen bijvoorbeeld is echt niet mijn ding, dus moest ik wel investeren in trainen. Bij zwemmen dacht ik dat dit het makkelijkste onderdeel was, omdat ik vroeger aan wedstrijdzwemmen deed. Echter in een wetsuit al borstcrawlend in open en donker water zwemmen en navigeren vanuit een massastart, is wel even andere koek. Ik zwom in het begin dus nog wel wat extra meters. Ik leerde door deel te nemen aan wat open water clinics en borstcrawltrainer en zeezwemmer Gonnie om tips en feedback te vragen. Verder oefende ik met vriend Eric in de Wijthmenerplas en de triathlon-ervaringsdeskundigen Luc en Bart in de Milligerplas, de plas die ik ook over moest steken.

Het racefietsen was ik natuurlijk nog geen topper in na één seizoen, al fiets ik graag. Door het trainen, alleen en met Ruud en de goeie adviezen van vriend en fietstrainer Henk, is het me gelukt mijn techniek te verbeteren en mijn tempo te verhogen. Ook leerde ik wat koppeltrainingen waren; vanuit het water makkelijk op je fiets springen en vanaf de fiets op een goeie manier je hardlopen te starten. In eerste instantie ging ik na het fietsen veel te hard van start met lopen, met als gevolg torenhoge hartslag. Gelukkig baart oefening kunst.

Het wisselen en omkleden tussen de sportvariaties is overigens een sport op zich, tijdens de triathlon bleek dat ik daar nog tijd kan winnen. Mooi toch, heb ik weer een nieuw doel als ik meedoe. Het hardlopen kostte me de meeste moeite, al genoot ik ook. Ik groeide er langzaam in, deed zelfs mee aan de 4 mijl van Zwolle die ik helemaal uitliep. Maar kreeg ook, door te intervallen, te maken met overbelasting, waardoor ik toch niet alles uit het lopen heb kunnen halen.

Mijn plezier in de voorbereiding en op de dag zelf heeft het niet weggehaald, ik heb zo'n ongelofelijk leuke zomer gehad door deze trainingen en het event zelf. En zonder alle support van bovengenoemde mensen, fysio, Ruud, vrienden, familie en Strava-volgers was het nooit zo top geweest. Wat een fantastisch leertraject, sporten vond ik al leuk, maar heeft nu wel een extra dimensie gekregen.

Wat wordt jouw (leer)doel?

Met vitale groet,

Heidy Bolwijn, Natuurlijke Kracht

www.heidybolwijn.nl

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden