Gertjan Knopper (r)  van Autobedrijf Ovingoverhandigt de sleutels aan Rick, begeleider van Het Vensterhuis. (foto: Frans Paalman)
Gertjan Knopper (r) van Autobedrijf Ovingoverhandigt de sleutels aan Rick, begeleider van Het Vensterhuis. (foto: Frans Paalman) (Foto Frans Paalman Zwolle)

Auto voor bewoners Het Vensterhuis door sponsorwerving en donaties

Zwolle - De bewoners van Het Vensterhuis in Stadshagen beschikken sinds kort over een eigen auto. Op een zonovergoten zaterdag vond de overdracht van de Renault Mégane Estate plaats in aanwezigheid van alle betrokkenen bij Het Vensterhuis aan de Ossenweiderhof. Namens Renaultdealer Oving overhandigde Gertjan Knopper, accountmanager zakelijke markt, de sleutels van de auto aan Rick, één van de begeleiders van Het Vensterhuis. Het leverde blijde gezichten op. Alle bewoners namen aansluitend graag plaats in de nieuwe aanwinst.

In Het Vensterhuis is de woonvorm Wonen in Zwolle, kortweg WiZ, ondergebracht. Dit is een ouderinitiatief dat samen met Omega Zorg tot stand is gebracht en in 2015 van start ging. Hier wonen met 24/7 begeleiding zeven volwassenen met een verstandelijke beperking. Zij worden begeleid naar (meer) zelfstandigheid en het ontwikkelen van persoonlijke talenten, zoals schilderen, sport, dans, muziek en het aangaan van sociale contacten.

De bewoners Mi Won, Kim, Belinda, Manouk, Nick, Rens en Tim hebben zelf een bijdrage geleverd aan de aanschaf van de auto, maar zijn daarbij geholpen door de Stichting Vrienden van WiZ. Deze stichting is opgericht om voor de bewoners van Het Vensterhuis een financiële buffer op te bouwen én om kosten te dekken die niet door de overheid worden gefinancierd. De leden van deze stichting hebben naast het verstrekken van een forse bijdrage ook meerdere sponsoren bereid verklaard mee te helpen aan de wens om een eigen auto aan te schaffen.

Buiten de sponsoring door Georg Fischer, Jansen Vastgoed en Tandartspraktijk Hoogezand om, kwamen er bijdragen van de fondsen HandicapNL en Hervormd Weeshuis en werd het bedrag compleet gemaakt door donateurs en individuele acties. Intussen waren met Renault-dealerbedrijf Oving gesprekken over de mogelijkheden die het autobedrijf had om Het Vensterhuis van een geschikte auto te voorzien. Dat leidde tot de aanschaf van een jong gebruikte, ruime, multifunctionele Renault Mégane Estate uit 2016. Tevens stelt het Renault-dealerbedrijf zich garant voor het onderhoud van de auto gedurende een periode van vijf jaar.

Met een eigen vervoermiddel vergroten de bewoners van Het Vensterhuis hun levensgeluk en wordt meer kleur gegeven aan hun leven. "Bovendien zijn we op deze manier minder kwetsbaar voor politieke besluitvorming op het gebied van het vervoer voor mensen met een beperking. Onzekerheid hierover levert namelijk veel stress op", benadrukt Linda Siek namens de Stichting Vrienden van WiZ.

"Vervoer is een belangrijke voorwaarde voor maatschappelijke participatie, zoals het plannen van een avondje uit, activiteiten, sporten, familiebezoek, vakanties. Voeg daarbij de voordelen van eigen vervoer in acute situaties, zoals het midden in de nacht naar de huisartsenpost moeten en het belang van de eigen auto voor Het Vensterhuis is duidelijk."

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden