Foto:
PEC Zwolle

Wisselvallig

Veranderlijk als het weer of veranderlijk als het spel van mijn geliefde PEC Zwolle. Beide constateringen gaan hand in hand en het is zowaar bijna geestig dat het onbestendige weer zondagmiddag in vloeibare druppels neerdaalde op de wisselvallige spelers.

Vergeleken bij de uitwedstrijd onlangs tegen FC Groningen, was de eerste helft zondagmiddag verkwikkend. Het eerste kwartier in de tweede helft was op zich ook nog wel om aan te zien, maar na een uur was de pijp leeg en kregen we weer de Groninger taferelen zoals ik die schandalige laatste uitwedstrijd maar noem.

Een gelouterde invaller die het spel naar rechts verplaatste met een pass over pakweg dertig meter, het leer komt bij een tegenstander en twintig tellen later haalt onze doelman de bal uit het net.

In Groningen wisten de blauwhemden de bal over pakweg vijf meter nog niet bij een medespeler te krijgen. Zelden heb ik mij door mijn club zo in de steek gelaten gevoeld. In het uitvak stond een enorme, in blauwwit shirt gehulde man de hele wedstrijd voor mij. Zo'n tien minuten voor het einde grabbelde hij in zijn achterzak en haalde het toegangskaartje tevoorschijn. Hij scheurde het biljet in stukjes. Even later dwarrelden de snippers rond.

Woest was de man, die niet alleen stond. We hadden een wanvertoning gezien. Zondag begon PEC zoals gezegd energieker en zowaar na een half uur begon ik stiekem te denken aan een stunt. Maar de lijstaanvoerder was gewoon beter en jaste vier keer de bal in het doel. Een ingecalculeerde nederlaag, ik kan er mee leven.

Dit seizoen is oud-topschaatser Erben Wennemars actief bij PEC om zijn kennis en drive over te brengen op spelers, staf en organisatie. Zijn functie heeft de titel performance coach. Toen ik het bericht eind juni las, moest ik echt slikken. Alsof er een visgraat overdwars in m'n keel zat. Ik heb al een broertje dood aan Engelse termen, maar deze titel is volkomen misplaatst.

PEC Zwolle is een doodnormale voetbalclub, maar als de directie performance coaches gaat aanstellen om een beter topsportklimaat te bewerkstelligen, zitten ze op een verkeerde weg. De beeldspraak van een vlag op een modderschuit is dan wel heel dicht bij.

Nu we een aantal maanden op weg zijn, moet ik zeggen dat de resultaten van onze performance coach mij zwaar tegen vallen. Erben is vast een hele aardige kerel, maar schaatsen is wat anders dan voetballen.

Hij haalde het maximale uit zijn loopbaan, maar als ik na zestig minuten sommige spelers op hun tandvlees zie lopen,denk ik dat het topsportklimaat bij PEC Zwolle voorlopig een utopie is. Gewoon doen is een kenmerk van de Zwollenaar.

Gelukkig bood de eerste helft van zondagmiddag voor mij als fan wat houvast. Deze week wat conditie opdoen, de bal goed bij de medespelers krijgen en dan zie ik graag zaterdag in Heerenveen de opmaat naar bestendige resultaten.

Anton Cramer

Anton Cramer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden