Van links af kunstenaar Jehudi van Dijk, stadsdichter Jeroen Kraakman en Martijn van Hese van de Partij voor Cultuur.
Van links af kunstenaar Jehudi van Dijk, stadsdichter Jeroen Kraakman en Martijn van Hese van de Partij voor Cultuur. (Foto: Eva Posthuma)

Lege Stoelen klaar voor nieuwe dichters

Zwolle - Een nieuw open podium, gericht op poëzie, maar zeker niet beperkt tot slechts woordkunst. Dat is de bedoeling van Lege Stoelen. Organisaties die graag met mooie woorden strooien hebben de handen ineengeslagen om een maandelijks poëzie-podium op te zetten. "Een open podium zoals dat in zoveel andere grote steden al maandelijks met veel succes en plezier wordt georganiseerd", zegt Jeroen Kraakman, Stadsdichter van Zwolle. De eerste editie is donderdag 10 oktober in het Perrontheater aan de Westerlaan 9.

Stadsdichter Jeroen Kraakman had een paar doelen toen hij op 31 januari voor een periode van twee jaar werd benoemd. Eén van deze doelen was een maandelijks dichtpodium. "Een plek om wat nieuwe woorden te delen, te luisteren naar de vele dichters die Zwolle rijk is en om onder gelijkgestemden te zijn.", zegt hij. "Het is iets dat ik miste, toen ik mij bijna drie geleden in Zwolle vestigde en mij als dichter wilde ontwikkelen."

De ontwikkeling van dichters is dan ook iets wat de organisatie van Lege Stoelen hoog in het vaandel heeft staan. Er is veel ruimte voor nieuw en onbekend talent. "De drempel om op het podium te klimmen, wordt laag gehouden. Het moet een plek zijn waar schrijvers, dichters, muzikanten en andere creatievelingen welkom zijn om hun podiumkunsten te tonen, te oefenen, te ontwikkelingen."

Wat dit initiatief bijzonder maakt is dat de organisatie bestaat uit mensen die hun sporen in de poëzie meer dan verdiend hebben. Zo is schrijver en dichter Rodaan Al Galidi één van de drijvende krachten en ook de Zwolse dichtersorganisatie PlankenPoëzie en het Overijssels Dichtersgilde staan achter dit nieuwe open podium. Daarnaast duwt de Partij voor Cultuur in de rug en opent theatergroep De Jonge Honden de deuren van het Perrontheater. Jehudi van Dijk maakte de poster voor het evenement.

Het is een bonte verzameling liefhebbers van poëzie en kunst in het algemeen die de schouders zetten onder dit nieuwe open podium. En ondanks alle (grote) namen die erachter zitten, zijn ze bovenal gemotiveerd om nieuw, onbekend en onzeker talent een podium te bieden met Lege Stoelen.

En die naam dan? "Die naam is vooral bedoeld om aan te moedigen", zegt Kraakman. "Komt er niemand kijken, de angst van iedere performer, dan is de drempel om op het podium te stappen kleiner. Dichters luisteren onderling sowieso graag naar elkaar en de nieuwelingen op het podium."

Het open podium is vooral een uitnodiging. Kraakman: "Een uitnodiging om jouw zelfgeschreven werk erbij te pakken en hiermee onder je arm naar het Perrontheater te stappen."

Opgeven kan via facebook.com/legestoelen of ter plekke door aanmelden bij spreekstalmeester en stadsdichter Jeroen Kraakman. Een andere optie is om een lege stoel te vullen en te luisteren.

Er wordt gestart om 20.00 uur. Daarvoor al, is het bier koud en de koffie warm.

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden