De gebruikers van Eureka op de trap in het pand. Ze hebben samen de stichting Eureka opgericht.
De gebruikers van Eureka op de trap in het pand. Ze hebben samen de stichting Eureka opgericht. (Foto Frans Paalman Zwolle)

Vernieuwd Eureka opent deuren

Zwolle - In het gebouw van Eureka aan het Assendorperplein heerst er een koortsachtige bedrijvigheid. Er liggen bouwmaterialen in de hal en in het oude lokaal op de begane grond wordt er hard gewerkt aan de inrichting van een bar en een keuken. Alle handen worden uit de mouwen gestoken om te zorgen dat op 5 oktober bezoekers een warm welkom wordt geheten.

(door Johan Boomsma)

Wethouder Schuttenbeld verricht op die dag de officiële opening van het vernieuwde Eureka. Alle ruimtes zijn dan te bezichtigen en er is live akoestische muziek van Fokko en DJ e Star.

In het gebouw werken mensen uit verschillende kunst- en cultuur disciplines samen, met als motto kunst cultuur en gastvrijheid. "We willen met elkaar optrekken en betrokken zijn bij activiteiten in de wijk", stellen ze. Zo is het gebouw geopend tijdens Muziek op het plein en ook op Koningsdag kunnen bezoekers er weer gebruik van maken

De gebruikers van het gebouw hebben samen de stichting Eureka opgericht. "Iedereen heeft zijn eigen bedrijf, maar we organiseren ook gezamenlijke activiteiten." Hiervoor was Eureka een vereniging met leden, maar deze vereniging heeft zich in mei van dit jaar zelf opgeheven. De al aanwezige atelierhouders hebben toen samen met beheerstichting Archimedes de handen ineengeslagen, om er voor te zorgen het gebouw behouden bleef voor culturele activiteiten.

Er zijn nieuwe ondernemers bijgekomen, zodat alle ruimtes weer een bestemming hebben gekregen. Op de begane grond wordt restaurant de 'Nieuwe Keuken' geopend en in de bovenzaal is er ruimte voor concerten en optredens. "Archimedes heeft keihard zijn best gedaan om te voorkomen dat het appartementen zouden worden. Daarnaast heeft een bijdrage van het Hervormd Weeshuis gezorgd voor een impuls aan het verbeteren van de licht- en geluidinstallatie in de bovenzaal. Bovendien staan de gebruikers positief tegenover initiatieven van buitenaf. "Mensen met ideeën kunnen altijd binnenlopen, om dan in onderlinge samenwerking te kijken wat er mogelijk is. We willen vooral de buurt faciliteren."

De nieuwe stichting heeft er voor gekozen om de naam Eureka te behouden. "De naam is verbonden met Zwolle, de waarden van de oude vereniging gelden nog steeds. Bovendien is deze geschiedenis belangrijk. We willen dit gedachten goed bewaren omdat Zwolle een plek als Eureka nodig heeft. Het is een goede aanvulling op het culturele landschap van de stad."

"We voelen ons gezamenlijk eigenaar van het pand, en hebben onderling de intentie uitgesproken om er iets van te maken. Het is ook de sfeer die er voor zorgt dat dit zo'n bijzondere plek is. Tegen iedereen zeggen we, kom maar langs om te kijken." Bij de Nieuwe Keuken kan er wat gedronken worden, er zijn verschillende workshops en een expositie."

Johan Boomsma
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden