Peter Pal met zijn zonen Ian en Vince en Corine den Hollander van IntermeZZo. (foto: Frans Paalman)
Peter Pal met zijn zonen Ian en Vince en Corine den Hollander van IntermeZZo. (foto: Frans Paalman) (Foto Frans Paalman Zwolle)

'Bergje tegen kanker' maakt ziekte bespreekbaar bij kinderen

Zwolle - In Intermezzo wordt maandag 7 oktober een informatieavond gehouden over Bergje tegen Kanker. Kinderen gaan voor Bergje tegen Kanker in 2021 wandelen op de Holterberg. Het is een wandeltocht waarin kinderen de ervaring beleven die volwassenen hebben als ze een statement tegen kanker maken en de Alpe d'Huez beklimmen. "Kinderen moeten bij kanker betrokken worden, het is van belang om ze er niet van af te sluiten," zegt Peter Pal, oprichter van Bergje.

(door Johan Boomsma)

Nazorgcentrum IntermeZZo is opgericht om mensen met de diagnose kanker en hun naasten te ondersteunen. "Mensen komen hier wanneer ze er behoefte aan hebben," zegt Corine den Hollander, manager van het centrum. "Vaak hebben ze een verwijzing gekregen vanuit Isala."

IntermeZZo is vooral bedoelt voor volwassenen. Vorig jaar is er gestart met KindermeZZo. "Maar er is vaak onvoldoende aandacht voor het kind in een situatie waar kanker speelt."

Samen met de stichting Bergje tegen Kanker doet IntermeZZo een oproep aan mensen die zich hiervoor willen inzetten voor die aandacht. Bergje tegen Kanker is opgericht door Peter van der Pal. In 2009 kregen hij en zijn familie met kanker te maken toen bij hem lymfeklierkanker werd geconstateerd. Het idee voor Bergje tegen Kanker is ontstaan om een signaal af te geven.

"Kinderen moeten er juist bij betrokken worden, het is van belang om ze er niet van af te sluiten," vertelt Peter. Zelf nam hij zijn zonen Ian en Vince mee naar de kapper, toen zijn haar er af ging. Corine, "Kinderen worden hier van oudsher tegen beschermt. Maar het is cruciaal om hen juist hierin serieus te nemen."

Peter's zoon Vince hield een spreekbeurt over de ziekte van zijn vader, "Ik moest een spreekbeurt geven over Columbus, maar dat wilde ik niet." Uiteindelijk hebben Ian en Vince de spreekbeurt op meerdere scholen gehouden. Er kwam veel vragen van de kinderen. "Scholen spelen vaak een veel belangrijker rol dan ze zelf vermoeden, omdat er thuis niet over wordt gesproken", vult Peter zijn zoon aan.

In 2016 werd Bergje tegen Kanker voor het eerst gehouden op de Holterberg tussen Holten en Nijverdal. Het is een wandeltocht waarin de Mont Ventoux zoveel mogelijk wordt nagebootst, met posten en massagetafels. De burgemeesters van Holten en Nijverdal zorgden voor de opening en afsluiting. In 2021 komt er een nieuwe editie, om het bewustzijn hierover bij de nieuwe generatie te vergroten. "Het is zo belangrijk om je verdriet te accepteren want dan weet je ook wat geluk is," vertelt Peter. "We willen er op 7 oktober voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen denken, wat een mooi evenement, hier wil ik wel aan meewerken."

De informatieavond op maandag 7 oktober begint om 19.30 uur en wordt gehouden in InteremeZZo aan de Dr. van Thienenweg 1a.

Johan Boomsma
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden