Dick Bremmer, directeur van Het Festival presenteert het schilderij. Rechts kunstenaar Marieke Brouwers.
Dick Bremmer, directeur van Het Festival presenteert het schilderij. Rechts kunstenaar Marieke Brouwers. (Foto Frans Paalman )

Kleurrijk kunstwerk voor jarige school Het Festival

Zwolle - Basisschool IKC Het Festival in Stadshagen bestaat tien jaar en dat moest gevierd worden. Om deze mijlpaal vast te leggen heeft de school de Zwolse kunstenares Marieke Brouwers benaderd om samen met zo'n zevenhonderd leerlingen een gezamenlijk kunstwerk te maken. Marieke: "Ik werd gebeld door lerares Jeannette Koopmanschap met de vraag of ik voor het jubileum iets kleurrijks met dieren kon bedenken. Dat was natuurlijk wel aan mij besteed, want dat is wat ik graag schilder."

De kunstenares heeft wel vaker grote kunst projecten gedaan, maar dit was wel de grootste uitdaging tot nu toe. "Een van mijn motto's is: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan! Deze quote van Pipi Langkous is op mijn lijf geschreven", zegt Marieke. "Het vergt natuurlijk wel veel voorbereiding en een uitgebreid plan, want in vijf uur 700 kinderen op het schilderij een bijdrage te laten leveren gaat niet vanzelf."

Het begint zoals altijd met een schets. "De opdrachtgever weet dan wat mijn idee is en als daar akkoord op is, breng ik de tekening op een doek van in dit geval 150 bij 100 centimeter aan. Daarna heb ik het doek met touw in rasters verdeeld en elk raster aan een klas toebedeeld. Zo konden twee groepen tegelijk aan het werk. Samen met juf Jeannette is het gelukt om het doek op tijd af te hebben, althans de basis daarvan. Vervolgens heb ik het grote schilderij in mijn eigen stijl de finishing touch gegeven. Mensen die mijn werk kennen, weten wel wat ik daar mee bedoel."

Afgelopen week was de onthulling van het kunstwerk met alle 700 leerlingen in de grote hal van de school. Directeur Dick Bremmer: "Het blijft heel bijzonder om deze grote groep leerlingen zo verzameld te zien in dit gebouw. Ik ben trots op ze. Op wat ze samen met Marieke Brouwers hebben gemaakt. Het ziet er prachtig uit en we hebben een hele mooie herinnering in onze school hangen. Op naar de volgende 10 jaar."

Voor de kunstenares is het altijd een spannend moment, zo'n onthulling. De kinderen hebben tijdens het schilderen alleen maar een gedeelte van het schilderij gezien en dan is het maar afwachten hoe de reactie uit de zaal is.

Brouwers: "Toen het onthuld werd, hoorde ik gelukkig een collectieve 'ooohhh' door de zaal gaan, ze vonden het prachtig. Tijdens het maken van het kunstwerk heb je al leuke gesprekjes met de kinderen en dan merk je hun enthousiasme al. Dat wordt op zo'n moment dus nog eens mooi bevestigd. Hopelijk nemen ze iets van deze ervaring mee en gaan ze lekker creatief aan de slag thuis, dat zou mooi zijn."

Joop de Haan
Meer berichten