“Geschiedenis gaat over waar je vandaan komt,” zegt schrijfster Joke Eikenaar.
“Geschiedenis gaat over waar je vandaan komt,” zegt schrijfster Joke Eikenaar. (Foto: Gerjanne Immeker)

Van spookverhaal naar 'De vloek van Voorst'

Zwolle - Vorige week publiceerde schrijfster Joke Eikenaar haar boek 'De vloek van Voorst', over twee vrienden die tegen de achtergrond van een oorlog opgroeien; een coming-of-age roman. "Het speelt zich af in de late Middeleeuwen, en is grotendeels echt gebeurd", vertelt Eikenaar. Het boek gaat over ridders, kastelen, een bisschop, en een stadsbrand die een oorlog ontketende. Het kasteel van de familie van Voorst, dat toen in Westenholte stond, speelt er een rol in.

(door Sigrid Aalfs)

Eikenaar deed heel wat onderzoek bij onder andere Historisch Centrum Overijssel, en las veel oude boeken over die tijd, onder andere kookboeken. In die tijd was er geen boekdrukkunst, veel werd mondeling doorgegeven, waardoor het niet mogelijk is alles, zoals het toen precies was, op te schrijven. Eikenaar heeft haar best gedaan de historische informatie zo correct mogelijk weer te geven. "Wel heb ik ervoor gekozen het boek in eigentijdse taal te schrijven, voor de leesbaarheid."

Ze werd gevraagd een spookverhaal te schrijven dat zich afspeelt in Overijssel, voor een bundel spookverhalen per provincie. "Het verhaal verzon ik tegen een achtergrond, een stadsbrand, die echt gebeurd was. Dat vormde de aanleiding om er meer mee te doen. Ik heb toen van alles onderzocht, en er kwam zoveel boven."

In de late Middeleeuwen bestond een familie van Voorst, waarvan de roofridder Zweder van Voorst een afstammeling was. Eikenaar: "Hij leefde op kasteel Voorst, de Stins genoemd, een Oud-Hollands woord voor kasteel, omdat het van steen was. Zwolle hoorde toen bij een groter gebied genaamd het Oversticht, waarover de Utrechtse bisschop van Arkel de baas was. Ook kwam ik er achter dat de namen Assendorp en Dieze toen al bestonden, en dat de Mastenbroeker polder de eerste polder van ons land was."

De schrijfster vindt het vooral een spannend boek dat interessant kan zijn voor velen, of ze nu wel of niet interesse hebben in geschiedenis. Het is bestemd voor lezers vanaf twaalf jaar.

"Van volwassenen hoor ik terug dat zij het boek ook kunnen waarderen. En Zwollenaren, maar ook niet-Zwollenaren, krijgen door middel van het boek een beeld van hoe Zwolle en omgeving er toen uit zag, en waar wat lag. Voor mij was het een eyeopener dat de Middeleeuwen toch niet zo donker, en de mensen niet zo slecht waren als wel eens gedacht werd."

"Geschiedenis gaat over waar je vandaan komt, daarom vind ik het interessant. Misschien is het zo dat kinderen daar niet zoveel interesse in hebben, en wel bijvoorbeeld in fantasy-verhalen. Maar fantasy is vaak gebaseerd op de Middeleeuwen, kastelen en ridders. Het mooie en leuke aan dit boek vind ik nu juist dat dit vertelt hoe het toen echt was in die tijd! "

De boekpresentatie is op 9 oktober, bij Waanders in de Broeren vanaf 14.30 uur.

Sigrid Aalfs
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden