Lotte van Polen, echtgenote van Bram kreeg het eerste exemplaar aangeboden door schrijfster Karin de Graaff.
Lotte van Polen, echtgenote van Bram kreeg het eerste exemplaar aangeboden door schrijfster Karin de Graaff. (Foto: Angelique Schulte-Meijer)

Liefde, verlies, voetbalmoeders en voetbalhaters in feelgoodroman

Zwolle - Op de achtergrond voetballertjes, voetbalvaders en voetbalmoeders. In het MAC3PARK-stadion van PEC Zwolle overhandigde schrijfster Karin de Graaff vorige week haar feelgoodroman 'Langs de lijn' aan Lotte van Polen. Inderdaad, de vrouw van captain Bram.

"We lopen hier echt in mijn boek rond," zegt Karin de Graaff uit Lierderholthuis als ze met Bram en Lotte van Polen in het spelershome komt. "PEC Zwolle speelt een belangrijke rol in 'Langs de lijn'. Kim, één van mijn hoofdrolspelers, valt voor een jongen. Wat ze niet weet is dat hij profvoetballer bij PEC Zwolle is. Hij verzwijgt dat vanwege Kims enorme voetbalafkeer."

Niet alleen PEC Zwolle vormt een belangrijk decor in Karins roman, ook andere Zwolse locaties komen voorbij. "Ik heb zoveel lol gehad bij het bedenken van alle verhaallijnen en plekken waar mijn hoofdpersonen opduiken." Karin schreef een feelgood-boek over zaterdagochtend, voetbalmoeders en voetbalhaters. Het speelt zich verder af bij een Sallandse dorpsclub. "Stiekem is die club gemodelleerd naar VV Heino, waar mijn beide zonen hebben gespeeld. Maar eigenlijk kan het iedere Sallandse voetbalvereniging zijn. Ik heb jarenlang op verschillende plekken langs de lijn gestaan."

Lotte van Polen was verrast toen Karin de Graaff haar benaderde om een exemplaar van Langs de lijn in ontvangst te nemen. "Maar zodra ik hoorde waar het boek over ging, sprak het me meteen aan. Ik hou heel erg van dit soort romans. Gewoon lekker lezen! Ik ben er dan ook erg benieuwd naar."

Al rondlopend door de verschillende ruimtes van het PEC-stadion, reageert Karin: "Het is zo leuk om te zien hoe bepaalde dingen tot in detail kloppen. Ik heb jaren geleden de toenmalige trainer Art Langeler mogen interviewen en wist zo'n beetje hoe het er hier achter de schermen uitzag. De gang, het spelershome…" Wijzend naar de tafelvoetbaltafel: "Ja, hij staat er echt nog!"

Overigens is het boek ook geschikt voor iedereen die weinig op heeft met voetbal. "Het is een heerlijk wegleesboek voor liefhebbers van schrijfster Jill Mansell en films als 'Alles is Liefde'. Met verschillende verhaallijnen die elkaar uiteindelijk kruisen."

Studente Kim is er dus één van. Andere hoofdpersoon is Anouk, een voetbalmoeder, en weduwe, die opnieuw verliefd wordt. Zes jaar na het overlijden van haar man bezorgt Ruud haar gevoelens waarvan ze dacht dat die waren verdwenen. En waarom valt ze nou net voor een getrouwde man? Wat ze niet weet is dat Ruud worstelt met zijn nogal wispelturige ex. Zij zijn niet de enige in dit boek over schijnbewegingen rondom de groene velden.

Langs de lijn door Karin de Graaff. Verkrijgbaar bij elke boekwinkel en www.karindegraaff.nl Paperback en ebook.

Joop de Haan
Meer berichten