Gerdien Rots te midden van de wereldmeiden. De aftrap van het sportieve project van Vrouwenplatform Carree was bij Landstede.
Gerdien Rots te midden van de wereldmeiden. De aftrap van het sportieve project van Vrouwenplatform Carree was bij Landstede. (Foto: )

Wereldmeiden: sportend wegwijs worden in Nederland

Zwolle - Je inzetten voor anderen en tegelijk je eigen talenten ontdekken en ontwikkelen. Dat is de bedoeling van het project Wereldmeiden. Zwolle is de vierde vierde gemeente in Overijssel waar het project gaat beginnen. In de kantine van het StartCollege van Landstede aan de Rieteweg, gingen de meiden van start. Gerdien Rots, fractievoorzitter van de ChristenUnie in Zwolle, was daar bij.

"In Wereldmeiden begeleiden sport- en migrantenmeiden leeftijdsgenoten met een vluchtelingenstatus naar sport- en beweegactiviteiten", legt Willie Westerhof, projectleider Wereldmeiden bij Vrouwenplatform Carree, uit. "Een groep meiden sport een keer in de week samen. Eerst maken ze tien weken kennis met verschillende takken van sport, in een soort sportcarrousel. Daarna kiezen ze zelf een sport die ze nog 15 weken mogen blijven doen om te ervaren hoe het is om bij een vereniging te sporten."
Annemiek Bruintjes van SportService Zwolle heeft de carrousel samengesteld, met medewerking van tien sportaanbieders uit Zwolle. De meiden gaan de eerste drie weken jeu de boules spelen, tennissen en basketballen.

Wereldmeiden is een proeftuin voor de maatschappelijke diensttijd. Die maatschappelijke diensttijd stond al in de verkiezingsprogramma's van de ChristenUnie en het CDA. Gerdien Rots, fractievoorzitter van de Christen Unie in Zwolle, wilde dan ook graag de aftrap in Zwolle verrichten. "Het is enorm moeilijk om in een vreemd land, waar je niemand kent, de taal niet spreekt en onbekend bent met de gebruiken, zelfstandig je weg te vinden", ze ze. "Jullie boffen met dit project en met alle Zwolse meiden, die jullie willen helpen om bij een sportvereniging te kunnen sporten. Dit project maakt dat een stuk makkelijker."

De grote groep Wereldmeiden in Zwolle is onder andere te danken aan de enorme inzet vanuit het onderwijs. Gemotiveerde meiden van de opleiding Sport en Bewegen van Landstede 'adopteren' het project. Zij zullen zich de komende maanden inzetten om de vluchtelingenmeiden een mooie sportervaring te bezorgen. Ook het Meander College levert een groep meiden die gaan begeleiden. De deelneemster komen uit de Internationale Schakelklassen (ISK) van Landstede of zijn op het spoor van Wereldmeiden gebracht door medewerkers van Vluchtelingenwerk en het Sociaal Wijkteam.

Tijdens de startbijeenkomst maakte deze gevarieerde groep meiden sportief kennis met elkaar. Monique Hampsink van Huis voor Beweging had daar een programma voor gemaakt. De deelneemsters willen graag meer sporten en hopen daardoor nieuwe vriendschappen te sluiten en de taal beter te leren spreken. De begeleidsters dragen er graag aan bij om met Wereldmeiden Zwolle een béétje mooier en inclusiever te maken.

Wie ook mee wil doen en ouder dan 14 jaar is kan zich aanmelden via www.wereldmeiden.nu en meldt je aan. Een tweede groep Wereldmeiden start in januari 2020.

Joop de Haan
Meer berichten