Van Doesburg naar Kampen zijn er zaterdag ruim veertig activiteiten die allemaal in het teken staan van de IJssel.
Van Doesburg naar Kampen zijn er zaterdag ruim veertig activiteiten die allemaal in het teken staan van de IJssel. (Foto: )

Varen, wandelen, spelen en kijken op Dag van de IJssel

Zwolle - Dauwwandeling, kanovaren, wandelen, fietsen, film, struintocht, expositie, rondleiding, taxatie van je IJsselvondst, pontjespoëzie, kleien, kunst, voorlezen, muziek. En nog veel, veel meer. Dat is er allemaal te doen tijdens de allereerste Dag van de IJssel op zaterdag 28 september aanstaande.

De Dag van de IJssel verbindt op diverse plekken langs en op de IJssel kunstenaars, boswachters, ingenieurs, beeldhouwers, dichters, koren en andere liefhebbers tot één groot festival van één dag.

Op zaterdag 28 september zijn er stroomafwaarts van Doesburg naar Kampen ruim veertig activiteiten die allemaal in het teken staan van onze IJssel: Van de Middeleeuwen op de Koggewerf, via de Uiterwaarden van 19de -eeuwse schilder Jan Voerman en het toekomstbestendige Ruimte voor de Rivier, naar het tijdloze Mobiele Interdisciplinaire Ruimtestation en de innovatieve vispassage.

De IJsselvallei is een streek met een herkenbaar karakter. Een snoer van historische Hanzesteden, karaktervolle dorpen in een afwisselend landschap met uitgestrekte uiterwaarden, natuurgebieden, bossen, landerijen en landgoederen.

In de regio Zwolle organiseren en Staatsbosbeheer IVN speciaal voor kinderen leuke en leerzame activiteiten in en bij het infocentrum IJssel Den Nul. Er zijn uilenballen zien en gaan die kinderen uit gaan pluizen. Ze spelen vogelmemorie (van vogels uit het gebied) met een prijsvraag. En er is een aquarium waar waterbeestjes uit de lange kolk in zijn te zien. Kinderen kunnen zelf op zoek naar kriebelbeestjes in de boomgaard en bloemenweide. Daarnaast zijn er verschillende zoekkaarten waar kinderen de dieren op kunnen determineren.

Bezoekers kunnen met natuurgidsen van Staatsbosbeheer op pad in de Duursche Waarden. Tijdens deze wandeling vertellen ze over het gebied met haar dynamische riviernatuur. Ze gaan naar de oude steenfabriek Fortmond en de uitkijktoren die uitzicht biedt op de Duursche Waarden en de IJssel.

Natuurmonumenten laat bezoekers met de boswachter naar de uiterwaarden van de Vreugderijkerwaard bij Zwolle wandelen. Onderweg wordt gestopt we voor een picknick in het open veld. Daarna wandelt het gezelschap verder over het rivierduin dat alleen toegankelijk is tijdens excursies.

De stichting Zwolle stad aan het water organiseert op zaterdag 28 september in het Engelse Werk bij Zwolle een boomgeheimenwandeling.

www.beleefdeijssel.nl

Joop de Haan
Meer berichten