Xavier Mous met links teamgenoot Sam Kersten, in het verloren uitduel tegen FC Groningen afgelopen weekend (2-0).
Xavier Mous met links teamgenoot Sam Kersten, in het verloren uitduel tegen FC Groningen afgelopen weekend (2-0). (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Xavier Mous houdt van complex

Zwolle - Een keeper met een serieuze tweede baan: ze zijn dun gezaaid in voetballand. Voor PEC Zwolle-doelman Xavier Mous (24) is het niettemin de normaalste zaak van de wereld om behalve met zijn handen en voeten, ook met zijn hoofd te werken. "Ik denk dat het elkaar alleen maar kan versterken."

(door Erwin Dijk)

Dat hij afgelopen zomer niet lang na hoefde te denken over zijn transfer naar PEC Zwolle, spreekt volgens Xavier Mous voor zich. Na een aantal seizoenen bij FC Oss en SC Cambuur in Leeuwarden paste de stap naar de eredivisie immers 'perfect in het plan', dat de doelman bij het afscheid van zijn jeugdclub Ajax drie jaar geleden bedacht. "Als jonge keeper wil je natuurlijk veel spelen en bij Ajax kwam ik daar niet aan toe. In één seizoen keepte ik drie officiële wedstrijden en dat is natuurlijk te weinig. Je bent afhankelijk van keuzes van trainers. Ik heb daarom al vrij vroeg de keuze gemaakt om het op een lager niveau te proberen en met niet te grote stappen telkens een beetje hogerop te komen."

Na prima seizoenen in de Keuken Kampioen Divisie klopte enkele maanden geleden PEC Zwolle bij hem aan. De club was na het afscheid van Diederik Boer en Mickey van der Hart op zoek naar twee nieuwe keepers. In Zwolle mocht hij de concurrentiestrijd aangaan met zijn Duitse leeftijdsgenoot Michael Zetterer, die gehuurd wordt van Werder Bremen. "Natuurlijk wilde ik eerste keeper worden. Je kunt wel een plan hebben, maar je moet het vervolgens nog wel allemaal waarmaken. Over de eerste weken had ik gelijk een goed gevoel, want ik had goed getraind en een paar lekkere wedstrijden gekeept. Maar ik zat wel in onzekerheid over de keuze van de trainers. Ze lieten niks doorschemeren, dus ik wist ongeveer een week voor de competitie pas dat ik eerste keeper zou worden."

Met zestien tegendoelpunten in zeven wedstrijden is de Zwolse defensie vooralsnog niet waterdicht, maar Mous treft weinig blaam. Met prima reddingen liet hij al regelmatig zijn kwaliteiten zien. "De eerste weken stond het verdedigend nog niet helemaal goed, waardoor we veel kansen tegen kregen. Zelf kreeg ik toen wel complimenten. Na de wedstrijd tegen Emmen zag ik een statistiekje dat ik op dat moment de keeper met de meeste reddingen in de eredivisie was. Gelukkig staat het nu wat beter en hebben we (voor de verloren wedstrijd van zaterdag tegen FC Groningen, red.) zeven punten in drie wedstrijden gepakt. Dat is natuurlijk altijd goed."

Zodoende verloopt de carrière van de geboren Haarlemmer vooralsnog prima volgens schema. En dat niet alleen onder de lat. Behalve keeper is hij immers ook werkzaam als 'tax analyst' bij Deloitte in Leeuwarden. Daar kwam Mous terecht toen hij bij Cambuur aan het einde van zijn studietijd zat en een 'tax partner' bij dat bedrijf daar via de regionale krant achter kwam. De doelman werd uitgenodigd voor een kop koffie en kon al snel beginnen. Hij werd opgenomen in het topsportprogramma van het bedrijf. "Ik werk tien uur in de week en kan mijn eigen uren indelen. Soms werk ik thuis, soms op kantoor. Flexibeler dan dit wordt het niet. Wat ik precies doe? Haha, wil je dat echt weten? Ik houd me bezig met onder meer vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting. Daar geef ik advies over aan onze klanten, vaak middelgrote tot grote bedrijven."

Hij is een uitzondering in de voetbalwereld, maar het werken op het voetbalveld én het kantoor bevalt Mous vooralsnog prima. "Ik was al gewend om naast het voetbal te studeren, dus ik ben niet méér uren kwijt. Die wisselwerking ging me altijd goed af en mijn studietijd is vrij soepel verlopen. Het bevalt me heel goed. Het één is een uitlaatklep voor het ander. Wanneer ik met belastingen bezig ben kan ik het voetbal even uit m'n hoofd zetten en andersom. Ik vind het prettig om ook met mijn hoofd actief te blijven, dus ik denk dat het elkaar alleen maar kan versterken." Hij geeft het zelf al toe: zijn werk als belastingadviseur klinkt weinig mensen als sprankelend in de oren. "Veel mensen denken dat het droog en saai is, maar het is juist heel complex en dynamisch. De studie rechten sprak mij altijd aan en daarnaast vind ik de economische kant leuk. Elk vraagstuk is complex en een nieuwe uitdaging. Daar houd ik wel van."

Niet alleen is zijn baan bij Deloitte een uitlaatklep, voor Mous is het 'bijbaantje' in zekere zin ook noodzakelijk. "Fiscaal recht verandert constant. Als ik het nu niet zou bijhouden en het pas na mijn voetbalcarrière weer zou oppakken, zou ik mijn studie opnieuw kunnen doen."

Erwin Dijk
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden