'Meditaties bij de Navolging van Christus' gepresenteerd in Theodorakapel


'Meditaties bij de Navolging van Christus' gepresenteerd in Theodorakapel

Zwolle - Het boek 'Meditaties bij de Navolging van Christus - door Thomas a Kempis - met teksten uit zijn overige werken' is dinsdag gepresenteerd in de Theodorakapel. Het boek is een moderne bewerking van Jacques Koekkoek en gaat over geloofszaken.

Dinsdagavond 17 september overhandigde schrijver Jacques Koekkoek het eerste exemplaar aan ds. Hans Tissink, coördinator van het Ontmoetingshuis Moderne Devotie, in de Theodorakapel. Dat gebeurde tijdens een avond over Thomas a Kempis en de kernwaarden uit de Navolging.

In 1927 verscheen er een uitgave van de 'Navolging van Christus' van de Duitse Domheer Hermann Gerlach met achter elk hoofdstuk een overweging. Deze overwegingen zijn samengesteld uit het overige werk van Thomas a Kempis. Hoewel de 'Navolging' wereldwijd het meest verspreide werk is, heeft Thomas nog vele andere werken op zijn naam staan, zo'n veertig in totaal. Jacques Koekkoek vertaalde de overwegingen in hedendaags Nederlands en deze zijn nu gebundeld onder de naam Meditaties etc.

Elke meditatie begint met een citaat uit het betreffende hoofdstuk uit de 'Navolging'. De meditaties kunnen gelezen worden na elk hoofdstuk van de 'Navolging', maar de teksten kunnen ook moeiteloos zelfstandig gelezen worden, dus zonder de Navolging bij de hand te hebben. Qua sfeer, stijl en inhoud sluit het boek nauw aan bij de Navolging.

Jacques Koekkoek was in zijn werkzame leven klinisch psycholoog - psychotherapeut in ziekenhuis De Lichtenberg, nu Meander Medisch Centrum in Amersfoort. De oud-Zwollenaar raakte hij geïnteresseerd in het leven en werk van Thomas a Kempis, die het grootste deel van zijn leven heeft doorgebracht in het St. Agnietenklooster nabij Zwolle.

In 2010 verscheen zijn eerste vertaling van een werk van Thomas a Kempis, 'Het leliedal'. Daarna vertaalde en bewerkte hij nog vier werken van Thomas a Kempis, waaronder 'De Navolging van Christus' in 2016.


Jacques Koekkoek verzorgt lezingen over de Moderne Devotie, de religieuze vernieuwingsbeweging in de 14e en 15e eeuw, die tot ver buiten het huidige Nederland bekend werd en waarvan Thomas a Kempis de belangrijkste auteur was.

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden