Sam Kersten gaat de strijd aan in de gewonnen thuiswedstrijd van afgelopen zondag tegen RKC (6-2).
Sam Kersten gaat de strijd aan in de gewonnen thuiswedstrijd van afgelopen zondag tegen RKC (6-2). (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Sam Kersten ligt op schema

Zwolle - Drie basisplaatsen, zeven punten. Sinds Sam Kersten (21) centraal in de verdediging zijn entree maakte, vergaat het PEC Zwolle cijfermatig gezien een stuk beter dan in de eerste drie wedstrijden van het seizoen. "Ik was er klaar voor."

(door Erwin Dijk)

Het was het weekje wel in het MAC3PARK Stadion. Een week die begon met het nieuws dat trainer John Stegeman met teveel alcohol op in Apeldoorn een eenzijdig verkeersongeval had veroorzaakt, eindigde met een 6-2 overwinning en het spectaculaire debuut met vier doelpunten van de Reza Ghoochannejhad. Kersten had het twee dagen eerder al min of meer voorspeld. "We hebben genoeg kwaliteit om punten te gaan pakken. Ten opzichte van de eerste wedstrijden van het seizoen hebben we er nog een paar jongens bij gekregen en ook komen er nog een paar terug van blessures. Ik weet zeker dat we naar boven kunnen gaan kijken."

Kersten zelf behoorde tot de eerste lichting nieuwelingen die PEC Zwolle deze zomer presenteerde. Na twee seizoenen waarin hij bij eerstedivisionist FC Den Bosch vrijwel alles speelde en de afgelopen jaargang tot de halve finales van de play-offs reikte, was Kersten toe aan een stap hogerop. PEC Zwolle leek hem een club waar hij zich als jonge speler verder zou kunnen ontwikkelen. "Al voor de eerste training heb ik een gesprek gehad met technisch manager Mike Willems en trainer John Stegeman. Dat was heel positief. Ik wilde heel graag en de clubs waren er bijna uit. Normaal gesproken is het dan na een paar dagen rond."

In zijn geval werd dat echter enkele weken en op enig moment leek een transfer zelfs helemaal van de baan. Naar verluidt zou Kakhi Jordania, de aspirant-eigenaar van FC Den Bosch, de transfer tegengehouden hebben. De transfersom en het 'doorverkooppercentage' zouden volgens hem te laag zijn geweest.

PEC Zwolle zou het Brabantse gesteggel beu zijn geweest en overwogen hebben om de pijlen op een andere centrale verdediger te richten. "Dat was natuurlijk vervelend om te horen, maar het kan ook bedoeld zijn geweest om de druk een beetje op te voeren", zegt Kersten over de 'omstandigheden' waar hij liever niet teveel woorden meer aan vuil wil maken. "Maar het was natuurlijk wel een lastige situatie. De voorbereiding was al begonnen, maar bij Den Bosch kon ik op dat moment ook niet voluit gaan, omdat ik natuurlijk niet geblesseerd wilde raken. Gelukkig gunde de club mij de overstap en is het alsnog goed gekomen. Daar ben ik Den Bosch dankbaar voor."

Het uitblijven van een overgang zou zijn planning danig in de war hebben geschopt. De stap naar de eredivisie stond immers al enkele jaren op zijn 'to do-lijstje'. "Toen ik mijn debuut maakte bij Den Bosch heb ik met mijn ouders en zaakwaarnemer een planning gemaakt. Ik wilde eerst een basisplaats veroveren, dan belangrijk worden voor het team en vervolgens de stap naar de eredivisie maken. Tot nu toe is dat allemaal op tijd gelukt."

In Zwolle kostte het hem aanvankelijk enige moeite om aan te haken. "Het is toch een niveautje hoger, maar ik heb extra getraind en hard gewerkt. Op een gegeven moment ga je er dan gewoon in mee. Ondertussen ging ik ook voor het eerst op mezelf wonen, dat was natuurlijk ook een beetje wennen. Ik heb het huis van Clint Leemans (verhuurd aan RKC, red.) gekocht en nu bevalt het prima."

Eenmaal gewend was zijn eerste basisplaats enkele weken geleden in de thuiswedstrijd tegen Sparta, dan ook een logisch gevolg. Weliswaar was aanvoerder Etiënne Reijnen ziek, trainer John Stegeman liet na die wedstrijd in de media weten dat hij vermoedelijk sowieso voor Kersten zou hebben gekozen. "Of dat sneller was dan verwacht? Dat weet ik niet. Ze zullen me niet voor niets gehaald hebben. In de voorbereiding werk je naar de eerste competitiewedstrijd toe, maar die wedstrijd was ik geschorst. Dat maakte het voor mij wat lastiger, maar ik heb geprobeerd om bij Jong PEC Zwolle te laten zien dat ik erin hoorde. Ik was er klaar voor."

Hij oogt en praat als het nuchtere no-nonsense-type. Toch houdt ook Kersten er enkele opvallende bijgelovigheden op na. Vooral op wedstrijddagen werkt hij een bijzonder ritueel af. Niet alleen eet hij 's ochtends standaard twee tosti's, ook doucht hij zich nog voor de wedstrijd bijna altijd twee keer. "Als we 's middags spelen is het iets anders, maar normaal gesproken douche ik me 's ochtends en dan voor de wedstrijd nog een keer. Toen ik dat ooit een keer deed, speelde ik een heel goede wedstrijd. Sindsdien is het erin gebleven en ik voel me er prima bij."

Erwin Dijk
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden