Foto:
PEC Zwolle

Digitaal schavot

Mensen die een wandaad hadden begaan werden vroeger in Zwolle gestraft op een schavot op de Grote Markt. In de 21e eeuw gebeurt dat via kranten, radio en televisie. Ook op de sociale media wordt de schuldige al bestraft en krijgt hij een vloedgolf van bagger over zich heen gekieperd.

PEC Zwolle-trainer John Stegeman knalde met een veel te hoog alcoholpromillage in zijn bloed ruim een week geleden tegen een lantarenpaal. Overigens mag het wonder heten dat hij heelhuids uit zijn autowrak stapte. Het was de aanleiding voor alle media om zoveel energie te stoppen in hun berichtgeving dat de stadionmasten aan de Ceintuurbaan er een week lang van hadden kunnen branden.

Barbertje heette in dit geval Stegeman en die moest en zou hangen. Advocaten, columnisten en reputatiedeskundigen, allemaal kwam ze er aan te pas om het oordeel tussen de regels door van de dames en heren journalisten te onderbouwen. Het schavot van vroeger is tegenwoordig vervangen door de papieren en digitale media.

Het is een vreselijke fout die de trainer maakte. Rijden onder invloed kan niet. Dat vindt het bestuur van PEC ook en strafte hem. Los van de straf die rechters zullen moeten uitspreken. Onderdeel van de straf van de club waarbij hij wel mocht aanblijven, was een publieke verantwoording. Verder sloot PEC de rijen en iedereen inclusief de spelers gingen achter de trainer staan. Ook mensen die fouten maken, verdienen een tweede kans. Er zouden anders veel kanslozen in ons land rondlopen

Woorden zijn mooi, maar in deze kwestie werden ook daden gevraagd. Ik hoopte op een grote overwinning. Een uur lang heb ik me zondag op de tribune kapot zitten ergeren We zagen een waardeloze voorstelling waarin de spelers op het veld worstelden met de bal en met zichzelf. De trainer zelf bedacht de oplossing en kwam met een gouden wissel. Met ruim een half uur bracht hij de fonkelnieuwe spits, die meteen voor meer vaart zorgde in het Zwolse spel. En nog belangrijker, in twintig minuten scoorde Reza Ghoochannejhad vier keer op rij.

Naast absolute voetbalvreugde genoten we ook van zuivere voetbalhumor. De debutant vond het antwoord op de heksenjacht op een met reclameborden omzoomd veld waarop een advertentie prijkte voor 0,0% bier. Dat er trouwens een supportersvlag voor aanvang van de wedstrijd met 'Johnnie Walker' werd verwijderd was minder.

Maar goed, niet kniesoren want ik tintel nog steeds na de overwinning. De narigheid kan wat mij betreft in de categorie voltooid verleden tijd worden opgeborgen. Alhoewel, de rechter zal de straf nog moeten uitspreken en de trainer wordt ingezet bij meerdere maatschappelijke projecten van de club. Daar zullen de media ongetwijfeld weer op af komen en hun oordeel over vellen.

Het zij zo. We hebben zeven punten uit zes wedstrijden en hebben bijvoorbeeld FC Groningen achter ons staan. Daarom ga ik zaterdag met vertrouwen mee naar het hoge noorden. Ik hoop de spelers en trainer ook.

Anton Cramer

Anton Cramer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden