Jolan van de Waeter en Sytse Tjallingii  organseren de Walk of Peace, die dit jaar door Holtenbroek gaat.
Jolan van de Waeter en Sytse Tjallingii organseren de Walk of Peace, die dit jaar door Holtenbroek gaat. (Foto: Frans Paalman)

Al wandelend in gesprek over vrede

Zwolle - Ook dit jaar is er een Walk of Peace, deze keer in Holtenbroek. Vorig jaar liepen deelnemers langs plaatsen in het centrum van Zwolle waar vrede een rol speelt. Bij de Stolpersteinen, de Lutherse kerk, de Synagoge en de Engel op de Melkmarkt werden verhalen vertelt rondom het thema Generaties voor Vrede.

(door Johan Boomsma)

"Als je vrede hebt dan is dat een groot goed" zegt Jolan van de Waeter, zij is samen met Sytse Tjallingii betrokken bij het Zwols Vredesplatform, dat de Walk of Peace organiseert. "Vrede is er wel, maar hoe groot is de vrede eigenlijk? Ik heb eerder in een andere stad aan zo'n wandeling meegedaan en ben toen onder de indruk geraakt, " vervolgt Sytse. "Ik wilde toen kijken of het ook mogelijk is om zoiets in Zwolle te organiseren. We hebben een oproep gedaan aan alle organisaties die zich in Zwolle met vrede bezighouden."

Kennen van mensen

Hieruit is de eerste Zwolse Walk of Peace ontstaan. "We zijn op zoek gegaan naar plekken waar je normaliter niet komt. Het gaat om het kennen van mensen, doordat mensen zich bewust zijn van elkaar voorkom je uitsluiting. "

Vorig jaar waren er vijftig deelnemers, de organisatie hoopt op een verdubbeling hiervan voor dit jaar. De Walk of Peace is het begin van de vredesweek, die landelijk wordt gehouden. De hele wandeling is drie tot vier kilometer en er wordt bij iedere locatie 20 minuten stilgestaan. De bedoeling is om in gesprek te raken met mensen waarmee je dat normaal gesproken niet zo snel doet.

Er wordt om 13.00 uur gestart bij de Ulu Moskee, waar stadsdichter Jeroen Kraakman een gedicht zal voordragen. Bij de woongemeenschap Kambang Baru voor Indonesisch-Molukse ouderen, vertellen de bewoners over hun ervaringen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Ook zijn er twee bijzondere houten deuren te zien, die zijn gemaakt op Bali. Deze deuren vormen de entree van het complex. De woonkamer van Kampang Baru vormt zo'n beetje de huiskamer van de wijk, omdat ook veel andere mensen hier gebruik van maken.

Verder wordt er tijdens de route de Green Man bij het Zwarte Water aangedaan. "Het is onderzocht dat wanneer er meer natuur aanwezig is in een stad, er dan minder spanningen zijn tussen de bewoners onderling." vertelt Sytse. The Walk of Peace eindigt via de Herberg en een post van Amnesty International weer bij de moskee.

"We willen laten zien dat je conflicten kunt voorkomen door uitwisseling en kennis te nemen van de ander. Door je te verdiepen in de ander wordt je ervan bewust dat vrede niet vanzelfsprekend is," zegt Jolan. Het Zwolse Vredesplatform is zo'n tien jaar geleden ontstaan en heeft rond de zes actieve leden. "Met de Walk of Peace willen we zo'n abstract begrip als vrede, vertalen naar concrete alledaagse zaken." vervolgt Sytse. "Het is het stimuleren van verbinding, door met elkaar door de stad te zwerven."

De andere activiteiten in de Vredesweek:

Een vredesviering is op zondag 22 september om 9.30 uur in de OLV Basiliek. Deze kerkdienst wordt georganiseerd door de Thomas a Kempisparochie (rooms-katholiek), Oosterkerk (protestants), de Lutherse kerk, Remonstranten, Doopsgezinden en de Basisbeweging. Later die dag is het intercultureel dansen.

Op maandag 23 september is van 19.00 tot 21.00 uur een interreligieuze gespreksavond in De Stadkamer aan de Zeven Alleetjes in samenwerking met het Zwolse interreligieuze platform SLAG (Samen Leven Anders Geloven). Op dinsdag 24 september draait om 20.00 uur in de Oosterkerk (Koewegje 2) de film 'Black Butterflies'.

Bij 'Klets en Koek' in de Plantagekerk (Ter Pelkwijkpark) kan op woensdag 25 september om 20.00 uur thee worden gedronken met statushouders uit Zwolle. En op donderdag 26 september gaat een grote groep mensen vanaf 18.30 uur hardlopen voor de vrede van klooster via synagoge naar moskee. Op vrijdag 27 september kan in het Dominicanenklooster grensverleggend worden gegeten en zijn vredesvespers. Tenslotte brengt theater Gnaffel het stuk Gandhi op de planken in Theater Odeon op 28 en 29 september om 16.00 uur.

Het volledige programma is te vinden op www.vredesplatformzwolle.nl/agenda.

Johan Boomsma
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden