Multidisciplinair kunstenaar Marianne Gantzert heeft een hoek van haar atelier ingericht als expositie voor Open Ateliers.
Multidisciplinair kunstenaar Marianne Gantzert heeft een hoek van haar atelier ingericht als expositie voor Open Ateliers. (Foto Frans Paalman)

Geen alpinopetjes wél echte kunst

Zwolle - "Er zijn nog steeds mensen die denken dat je als kunstenaar met een alpinopetje op voor je schildersezel staat", grapt Marianne Gantzert. "Die kijken wel even op als ze hier binnenkomen." Temidden van de verbouwingswerkzaamheden aan de gloednieuwe culturele broedplaats (Grote Voort 8-10) houdt Gantzert atelier. Tijdens Open Ateliers op zaterdag 21 en zondag 22 september is haar werkplaats, en die van andere leden van de BZK, van 11.00 tot 17.00 uur te bezoeken.

(door Carijn Oomkens)

Verspreid over de stad, van Stadshagen tot Zwolle-Zuid, doen 18 leden van de Zwolse Belangenvereniging voor Kunstenaars (BZK) zaterdag en zondag mee aan de Open Ateliers. Ze zijn, met behulp van een kaartje, als een route of individueel te bezoeken. Belangstellenden kunnen komen kijken, kunst kopen en meedoen met activiteiten.

De deelnemende kunstenaars zijn Joepe Bos, Yoke van der Flier, Marianne Gantzert, Jan Pieter Gootjes (alleen zaterdag), Ludie Gootjes-Klamer (alleen zaterdag), Ineke van Harten, Annet van der Kamp, Peter Kool, Ton Langerwerf, Sander Medendorp (alleen zaterdag), Hanne Ruiter, Gertia Sikking, Frans van de Vrande (alleen zondag), Tom Waterreus (alleen zaterdag), Jan Westerhof, Saskia Wevers, Anneke Wilbrink en Saskia Zwiers. Een aantal van hen toont schilderijen, anderen laten keramiek, installaties, beelden, grafiek of edelsmeedkunst zien.

Marianne Gantzert heeft in haar atelier aan de Grote Voort een expositie ingericht met eigen werk. Onder de naam Lab-art maakt ze kleurrijke, uitnodigende en soms interactieve installaties, zoals haar FantasticPlasticsoup punnikmachine. "Ja, die werkt écht", lacht ze bevestigend. Tegelijk toont ze als Art Gallery 0.0 haar intraverte kant met ingetogen schilderijen vol structuur. "Mijn installaties zijn experimenteel en extravert, de 0.0 kunst is", grinnikt ze, "een upgrade van de Nul-beweging. En toch komen beide vormen van mijn kunst uit hetzelfde", legt ze uit. "Eigenlijk gaat het over essentieel bijdragen aan veranderingen in de wereld. Ik vertel via mijn kunst over dingen die mij opvallen of waar ik mij aan stoor, zoals vervuiling, zwerfafval, of de rol van de vrouw." Ze wil anderen bewustmaken van die maatschappelijke thema's, soms met kritiek, soms met humor. "Als het je raakt is dat leuk, maar het hóeft niet."

Bij sommige ateliers zijn activiteiten. Bij Sander Medendorp is op zaterdag om 12.00 uur een demonstratie zilver gieten en om 15.00 uur een demonstratie glaskralen branden. Op zondag is er bij Annet van der Kamp muziek: om 13.00 uur trekzak en van 14.00 tot 15.00 klezmer. Op beide dagen is er bij Hanne Ruiter om 14.00 uur een demonstratie goud gieten en zilver bewerken. Bij Saskia Zwiers kunnen belangstellenden beide dagen om 16.00 uur luisteren naar een verhaal over het bijzondere Zwolse schilderboek 'De groote waereld' (1692) van Willem Beurs.

Praktische informatie staat op de website: www.bzkzwolle.nl.

Carijn Oomkens
Meer berichten