IJssel-gedicht markeert nieuwe Voerman Struinpad langs de rivier

Zwolle - Met de onthulling van een IJssel-gedicht van Koos Geerds is zaterdag het Voerman Struinpad geopend door de uiterwaarden van Schelle en Oldeneel langs de IJssel in Zwolle. 

Het gedicht prijkt op een plaquette die is aangebracht op een brokstuk van de oude gesloopte IJssel-spoorbrug. Koos Geerds is een bekende dichter in Overijssel. Zijn gedichten staan op brugpijlers in de Vecht en op stadsbussen en nu dus ook langs het Voerman Struinpad. 

Dit natuurpad is een eerbetoon aan IJssel-schilder Jan Voerman (1857-1941) uit Hattem. Voerman is beroemd geworden met schilderijen van grandioze wolkenluchten boven de IJssel, vaak met het kerktorentje van Hattem in beeld en met koeien of paarden op de voorgrond.

"Die sfeer kun je nog altijd ervaren als je langs de IJssel wandelt door de uiterwaarden van Schelle en Oldeneel, waar tegenwoordig ook weer koeien lopen", vertelt initiatiefnemer Wim Eikelboom van natuurwerkgroep A Rocha Zwolle. "Daarom hebben we dit natuurpad langs de rivier omgedoopt tot Voerman Struinpad. Dit pad maakt je als wandelaar nog meer bewust van de weidsheid en schoonheid van ons rivierlandschap."

Het Voerman Struinpad is voorzien van toepasselijke markeringspaaltjes. Ook is het mogelijk een speciale podcast te beluisteren met de titel 'Wandelen in de wolken' waarin radiolegende Peter van Bruggen het verhaal vertelt over Jan Voerman.

"Als je met je koptelefoon over het Voermanpad wandelt, biedt deze podcast een extra informatieve beleving van het landschap waarin Voerman zijn inspiratie vond voor zijn schilderijen", aldus Wim Eikelboom. Vrijwilligersgroep A Rocha Zwolle beheert samen met Uw Stadsboer de uiterwaarden van Schelle en Oldeneel, in opdracht van Rijkswaterstaat. 

Het Voerman Museum in Hattem is blij met het Voerman Struinpad aan de Zwolse kant van de IJssel, zegt directeur Daphne Kampman: "Prachtig dat aan beide zijden van de rivier het werk van Voerman levend wordt gehouden. We werken aan een wandeling, waarin we het Voerman Struinpad en het bezoek aan ons museum aan elkaar koppelen, inclusief een overtocht met het veerpontje."

Startpunt van het Voerman Struinpad is ter hoogte van het veerpontje over de IJssel tussen Zwolle en Hattem aan de Zwolse kant. Eind september komt een voetveer in de vaart over een nevengeul in de uiterwaarden, zodat het pad aan twee zijden verbonden is met de IJsseldijk. Het Voerman Struinpad leidt door een natuurgebied en is verboden voor honden en voor fietsen.  

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden