Richard Wisman en Ria Suos van KC Zwolle & Meppel zijn blij met het nieuwe clubgebouw.
Richard Wisman en Ria Suos van KC Zwolle & Meppel zijn blij met het nieuwe clubgebouw. (Foto: Sigrid Aalfs)

Hondenschool klaar voor de toekomst

Zwolle - KC Zwolle & Meppel opent zaterdag haar nieuwe clubgebouw aan de Huub van Doornestraat 17. KC staat voor Kynologen Club, of simpelweg; hondenschool. "We zijn heel blij met dit nieuwe, energiezuinige gebouw", vertelt voorzitter Richard Wisman. "Het is een stuk kleiner dan het oude, maar veel efficiënter. Het gebouw is ontworpen door een architect, en door goede isolatie en zonnepanelen worden onze kosten lager."

(door Sigrid Aalfs)

Omdat ProRail het naastgelegen spoorwegnet wilde uitbreiden, heeft ProRail een groot deel van de bouw en verhuizing betaald, en de herinrichting van het terrein. De club betaalde zelf onder andere de uitbreiding van het terras. "We hadden als club een tijdelijk gebouw van losse elementen, omdat we al rekening hielden met een toekomstige verhuizing. Ook financieel hadden we daar al rekening mee gehouden. We hebben nu ook een verharde toegangsweg", vult de scheidend voorzitter aan.

KC Zwolle & Meppel heeft drie pijlers; Gehoorzaamheid, Sport en Theorie. Gehoorzaamheid is daarvan de grootste. Daaronder vallen allerlei trainingen, waarvan de populairste de basistraining is voor puppy's. Daarin krijgen baasjes allerlei tips en trucs hoe om te gaan met de hond. Sport houdt behendigheid in, agility. Daarbij gaat het erom dat de hond een parcours aflegt met hindernissen, foutloos, en zo snel mogelijk. De laatste pijler is Theorie; hierin kunnen leden onder meer de basiscursus voor fokkers volgen. De instructeurs van de club zijn allemaal kynologisch opgeleid en werken volgens richtlijnen van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied.

"De doelstelling van onze vereniging is dat honden sociaal aanvaardbaar gedrag vertonen. Om een voorbeeld te geven; als ik iemand hondenpoep zie opruimen, dan is diegene wellicht een KC- lid. Daarnaast vinden we behoud en gezondheid van de (ras)honden belangrijk."

"Mensen kunnen zich digitaal aanmelden bij ons als lid, en ook de contributie op die manier betalen", vertelt bestuurslid Ria Suos. "Dat is vrij bijzonder voor een hondenclub. Eenmaal lid, kunnen mensen deelnemen aan cursussen en trainingen. We geven ook een kwartaalglossy uit die goed gelezen wordt."

Andere verenigingen die actief zijn met honden, zijn welkom om van het nieuwe gebouw en de ruimte erom heen, gebruik te maken. Dergelijke activiteiten wil de hondenclub graag uitbreiden in de toekomst. Een onderdeel van KC Zwolle en Meppel is de commissie Stichting Organisatie Hondententoonstelling Zwolle; de jaarlijkse internationale hondententoonstelling in de IJsselhallen.

De opening op zaterdag 21 september is iedereen vanaf 13.00 uur is ieder welkom voor een demonstratie agility op de nieuwe agilitybaan.

www.kczwolle.nl

Sigrid Aalfs
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden