Foto:
Column

Plastic: Riskante soep

Regelmatig worden er in Zwolle acties gevoerd om plastic en ander zwerfafval op te ruimen. Op zondag 30 juni was Zwolle de derde locatie waar de City Clean Up werd georganiseerd. Dit was een initiatief van National Geographic, waarvan Harm Edens het boegbeeld is. Zelfs toeristen hebben meegeholpen om Zwolle weer een beetje schoner te maken. Op 8 september vond er een schoonmaakactie van de Zwolse Grachten plaats. Deze actie werd georganiseerd door Buitensport Zwolle en Trash Hunters. Deelnemers visten vanuit kano's heel wat rommel uit de gracht.

Zaterdag 21 september is het World Cleanup Day en zaterdag 28 september is het Burendag. Prima momenten om samen met anderen je omgeving zwerfvuilvrij te maken. Het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon van ROVA ondersteunt deze initiatieven en levert gratis afvalgrijpers, handschoenen, vuilniszakken en hesjes. Na afloop haalt ROVA het verzamelde zwerfvuil gratis op. Om dit te ontvangen moet een actie aangemaakt worden op www.mooi-schoon.nl.

Dit soort berichten lees ik met een dubbel gevoel. Natuurlijk, chapeau voor degenen die de moeite willen nemen om actief de rommel van anderen op te ruimen. Dank jullie wel! Aan de andere kant vind ik het eigenlijk te gek voor woorden dat de ene helft van de Zwollenaren de rommel op moet ruimen die de andere helft op straat gooit. Bij wijze van spreken dan. Ik durf te wedden dat als ik iedere Zwollenaar persoonlijk zou vragen 'Gooi je wel eens wat op straat?', niemand zal bekennen dat hij of zij dit wel eens doet.

Plastic wat in Zwolle op straat belandt,kan via de stadsgracht, de Vecht, het Zwartewater en de Weteringen in de IJssel belanden. Via de IJssel komt het in de Randmeren terecht en van daaruit in de Waddenzee. Inmiddels zijn in de oceanen plastic eilanden ontstaan. Ook wel plastic soep genoemd. Vogels en vissen kunnen stukjes plastic voor voedsel aanzien. In de Noordzee heeft 95 procent van de vogels plastic in hun lijf.

Plastic heeft ook een negatieve invloed op micro-organismen in oceanen. Het zuurstofvormend vermogen van de oceanen gaat er door achteruit. Blauwalg in oceanen is een belangrijke zuurstofproducent zorgt voor 10 procent van de zuurstofproductie op aarde en is daardoor onmisbaar voor het leven op aarde. De chemicaliën die uit plastic zakjes en pvc lekken remmen de groei en zuurstofproductie van blauwalgen. Hier heeft een team van Australische wetenschappers onlangs onderzoek naar gedaan. Naar de daadwerkelijke impact van plasticvervuiling in de oceanen blijft het voorlopig gissen.

Hoe dan ook, het is een goede zaak plastic zo veel mogelijk te mijden. Koop bijvoorbeeld metalen broodtrommels en waterflessen. Gebruik prullenbakken op maat. Het is jammer om half lege afvalzakken in containers te gooien omdat de inhoud stinkt en niet omdat de zak vol is. Maak labeltjes van de onbeschreven voorkant van dubbele kaarten. Je kunt hier een persoonlijke boodschap op schrijven Laat deze in de winkel aan een bos bloemen knopen. Scheelt weer plastic lintjes. Blaas bellen in plaats van ballonnen op te laten.

Loes la Faille (Milieuraad Zwolle)

Reageren? Info@milieuraadzwolle.nl

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden