Dirk Marcellis: ,,Ik vind het mooi om te zien wat er allemaal gebeurt in de regio Zwolle." (foto: Erwin Dijk)
Dirk Marcellis: ,,Ik vind het mooi om te zien wat er allemaal gebeurt in de regio Zwolle." (foto: Erwin Dijk) (Foto: )
PEC Zwolle

Dirk Marcellis groeit in nieuwe rol

Zwolle - Iets meer dan een jaar geleden was hij nog gewoon verdediger in het eerste elftal van PEC Zwolle, nu staat er 'relatiebeheerder' op het visitekaartje van Dirk Marcellis. Na zijn gedwongen afscheid richt de oud-voetballer zich op een nieuwe carrière. "Als voetballer ben je ook gewoon niks gewend."

(door Erwin Dijk)

Het colbertje staat hem goed. De overstap van het voetbalveld naar het kantoor lijkt Dirk Marcellis soepeltjes af te gaan. Toch zat hij er precies een jaar geleden een stuk minder florissant bij. De knieblessure die hem al eerder op de rand van een vroeg voetbalpensioen bracht, had de verdediger uiteindelijk op dertigjarige leeftijd gedwongen om te stoppen met voetballen. "De eerste paar weken nadat ik het bekend had gemaakt was ik heel onrustig. Ik had het gevoel dat ik van alles moest doen. Je gaat toch van een leven waarbij je dagelijks op de club bent, naar een situatie waarin je weinig meer te doen hebt. Ik trainde hier nog wel een keer per week in het krachthonk om een beetje af te bouwen en ik moest natuurlijk het formele proces van stoppen doorlopen, maar dat was het dan ook wel. Ik dacht: 'Ik kan toch niet thuis gaan zitten?'"

Marcellis besloot om een tijdje afstand te nemen van het voetbal, maar tegelijk kwam zijn nieuwe carrièreplan juist in een stroomversnelling. De wederzijdse intentie om na zijn afscheid als voetballer binnen de club aan de slag te gaan, was er immers al langer. Daarmee zou hij ook zijn hbo-diploma Ondernemerschap en Management te gelde kunnen maken. "Dat idee was nog niet heel concreet. We hadden afgesproken dat ik erover na zou denken welke richting ik op zou willen. Toen ik gestopt was, ben ik met Gerard Nijkamp om tafel gaan zitten om te bespreken wat er binnen de organisatie op commercieel vlak nodig is en waar ik iets zou kunnen toevoegen. We zijn plannen gaan maken en op een zeker moment moet je dan ook een datum prikken om te beginnen."

Zo kon het gebeuren dat Marcellis op 1 oktober vorig jaar weer het MAC3PARK Stadion binnenstapte als 'relatiebeheerder'. "Ik ben verantwoordelijk voor het behoud van een groep sponsoren. Dat betekent dat ik bijvoorbeeld bij sponsoren langs ga om een kop koffie te drinken. Ik vind het leuk om te horen wat er allemaal speelt binnen zo'n bedrijf, maar soms gaat het ook gewoon een uur lang over voetbal. Het gaat er vooral om dat je een band opbouwt met de sponsor. Vaak wordt het heel erg gewaardeerd dat er iemand van PEC Zwolle langskomt. Hoe dat is als oud-voetballer? Ja, iedereen kent je en soms gaan de deuren net wat makkelijker open."

Achter die deuren gaat er voor de oud-voetballer een heel nieuwe wereld open. "Ik vind het mooi om te zien wat er allemaal gebeurt in de regio Zwolle. Dan kom je bijvoorbeeld bij een bedrijf dat je alleen van de buitenkant kent en dan blijkt daar ineens een bepaalde chip te worden gemaakt die over de hele wereld gebruikt wordt. Maar ik vind het ook leuk om gewoon eens bij de plaatselijke bakker naar binnen te lopen en te zien hoe hij met z'n bedrijf bezig is. Uiteindelijk is iedere ondernemer trots op wat hij of zij doet. En ze zijn allemaal supporter van PEC Zwolle."

Het is op het oog een hele omschakeling: van het relatief eenzijdige bestaan als voetballer die voornamelijk bezig is met zichzelf, het team en de eerstkomende wedstrijd, naar een baan als relatiebeheerder waarbij heel wat meer interactie met de maatschappij komt kijken. "Dat is wel het gebied waarop ik het meeste te leren heb. Als voetballer is het inderdaad wat meer éénrichtingsverkeer, nu gaat het twee kanten op. De laatste jaren van mijn carrière was ik daar bewust al wel wat meer mee bezig, moet ik zeggen. Het is ook niet iets wat ik lastig vind, het is meer een kwestie van wennen en ervaren."

Die laatste twee begrippen zijn voor Marcellis toch al kenmerkend voor de afgelopen periode. Over zijn ambities in zijn nieuwe carrière houdt de Limburger zich dan ook op de vlakte. "Ik heb me voorgenomen om het eerste jaar te bekijken hoe ik het zou ervaren. Alles was nieuw voor me, als voetballer ben je ook gewoon niks gewend. Het had ook na vier weken kunnen blijken dat het helemaal niks voor mij is. Maar de eerste tien maanden zijn me heel goed bevallen. Nu wordt het tijd om te gaan bedenken wat ik de komende drie, vier jaar zou willen bereiken."

Erwin Dijk
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden