Foto: Joop de Haan
Column

Aan alles komt een eind

Niets is voor eeuwig en soms vinden we dat helemaal niet erg. Maar soms moeten we wel even slikken bij iets dat eindig blijkt te zijn. Dat geldt zeker voor het afscheid van Henk Jan Meijer als burgemeester van onze stad. 'Niemand heeft de afgelopen 19 jaar zo'n leuke baan gehad als ik', waren zijn eigen woorden in een interview met de krant. Zelf zal hij dus ook wel meerdere malen geslikt hebben als hij stilstond bij zijn naderende vertrek.

Maar ook de meeste Zwollenaren zullen zijn vertrek ernstig betreuren. Henk Jan Meijer was de afgelopen jaren immers de stabiele factor in de stad. Het boegbeeld dat nooit al te veel opviel, maar er wel altijd was. Het boegbeeld dat veel heeft bijgedragen aan de forse imagoverbetering van de stad, meegebouwd heeft aan een groter zelfbewustzijn en het besef dat de stad niet zonder een krachtige regio kan. Nooit kwam hij in opspraak en altijd wist hij uiteenlopende stromingen in de stad bij elkaar te houden. De ideale burgemeester dus, waaraan Zwolle veel dank is verschuldigd. Zijn opvolger zal er een hele kluif aan hebben om hem te doen vergeten.

Afscheid moeten we ook nemen van het fenomeen warenhuis. Na de roemloze ondergang van V&D heeft ook Hudson Bay het niet gered. In de winkel waren vaak meer personeelsleden aanwezig dan klanten, dus de Zwollenaar zal de winkel niet echt missen. De grote vraag is nu wel wat te doen met het kolossale pand?

Nu 1 op de 10 winkelpanden leeg staat, online shoppen niet te stuiten is en deze ontwikkeling zich volgens het CBS onverminderd zal doorzetten is drastisch ingrijpen nodig. Rond 2025 zal 25 procent van het huidige winkelvloeroppervlak overbodig zijn. Het vervelende is dat dit voor alle branches geldt. Zo maar wat getallen. Van de 3.453 schoenenwinkels in 2012 zijn er nu nog maar 2.400 over. Voor de modebranche liggen deze cijfers op respectievelijk 9.875 en 8.600. De online verkoop nam in diezelfde periode fors toe en heeft inmiddels een verkoopaandeel van zo'n 30 procent.

De leegstand zal niet iedere stad even zwaar treffen. Zwolle heeft en behoudt natuurlijk een belangrijke centrumfunctie, maar het zal de dans niet ontspringen. Een grote zorg nu het vertrek van Hudson Bay letterlijk en figuurlijk een gigantisch gat slaat in het winkelcentrum. Goede raad is duur, maar zoeken naar het gat in de (winkel)markt om het 'Gat van Zwolle' weer op te vullen zal vruchteloos blijken.

Er zal ingezet moeten worden op een andere functie voor het gebied. We zullen afscheid moeten nemen van het Weeshuisstraatcomplex als winkelcentrum. Dat is even slikken, maar gezien de volstrekt achterhaalde architectuur van dit gebied zal niemand rouwig zijn over het feit dat deze bebouwing er niet voor eeuwig staat.

Aan alles komt een eind. Soms met pijn, zoals in het geval van Henk Jan Meijer, soms als opluchting met nieuwe kansen.

Frits Smit                                                                                                                 

Joop de Haan
Meer berichten