Foto: Joop de Haan
Column

De sportvrijwilliger

Na een heerlijke, maar vooral warme zomer is het gewone leven weer begonnen. Ik denk dat de vakantie voor velen van ons nog wel wat langer had mogen duren. Het mooie van deze periode is dat het sportseizoen weer is begonnen. De meeste teams zijn volop in training en de velden stromen langzaam maar zeker weer vol.

Het heeft behoorlijk wat voeten in aarde om al die sportende Zwollenaren van dienst te kunnen zijn. De trainingsschema's moeten worden opgesteld, uitgifte van kleding en materialen, kantinedienst en ga zo maar door. Helaas is er geen magische knop waar je als sportvereniging op kan drukken die er voor zorgt dat alles wordt geregeld. De sportvereniging heeft jou daar keihard bij nodig. Van ieder lid wordt verwacht dat hij of zij een bijdrage levert om het sportseizoen tot een succes te maken.

De kosten van een lidmaatschap bij een sportvereniging valt verhoudingsgewijs enorm mee ten opzichte van commerciële sportaanbieders. Voor de gemiddelde burger zijn deze kosten prima op te hoesten. Dat is natuurlijk een ander verhaal voor de minima, waar er in Zwolle helaas nog te veel van zijn. Voor hen is het een aanzienlijk bedrag, maar gelukkig wonen wij in een stad die hier rekening mee houdt. Deze Zwollenaren kunnen zich beroepen op speciale regelingen zoals het Jeugdfonds Sport en het Zwemvangnet. Er zijn ook sportverenigingen die dit zelf regelen met de minima. Al met al kan iedereen in Zwolle sporten.

Doordat de kosten van het lidmaatschap relatief vrij laag liggen, wordt er wel een tegenprestatie van ieder lid verwacht. Ik vind dit niet meer dan normaal, want verenigen doen we samen. Gelukkig beseffen heel veel mensen zich dit en nemen ze met alle liefde enkele taken op zich. De een verzorgt de training of begeleidt een team, terwijl de ander een bardienst draait of helpt met schoonmaken.

Naast de gewone vrijwilliger hebben we ook de door de wol geverfde vrijwilligers. Bij deze mensen staat de sportvereniging op de eerste plaats. Niets is hen teveel en de sportvereniging neemt een prominente rol in hun dagelijkse bestaan. Iedereen kent wel zo iemand in zijn of haar directe omgeving. Waar zouden we zijn zonder deze mensen? Menig 'sportvereniging' zou er zonder deze mensen heel anders uitzien. Ga er maar aan staan, op vrijwillige basis dag en nacht in de weer zijn om iedereen het naar de zin te maken. Spijtig genoeg krijgen deze vrijwilligers niet altijd de erkenning die ze verdienen. Afgelopen zaterdag was daar in de Grote Kerk echter gelukkig geen sprake van. Heel veel vrijwilligers zijn toen door ZwolleDoet, WijZ, Samen Zwolle en SportService Zwolle flink in het zonnetje gezet.

We mogen onze handen dichtknijpen dat deze mensen er voor ons en onze kinderen zijn. Ik wil iedereen uitdagen om deze hardwerkende vrijwilligers bij jouw sportvereniging een dezer dagen een blijk van waardering te geven. Zonder hen kunnen wij niet zorgeloos genieten van al het moois wat de sportvereniging te bieden heeft. Namens alle Zwollenaren: bedankt dat jullie voor ons klaarstaan!

Roger Knoops, manager SportService Zwolle

Joop de Haan
Meer berichten