Eén van de werken in  de nieuwe serie 'Gedroomde paradijzen' van Jeroen Krabbé.
Eén van de werken in de nieuwe serie 'Gedroomde paradijzen' van Jeroen Krabbé. (Foto: )

Kleur en emotie van Jeroen Krabbé in Museum De Fundatie

Zwolle - Museum de Fundatie toont vanaf zaterdag 14 september de nieuwe serie 'Gedroomde paradijzen' van Jeroen Krabbé. Inspiratiebron voor deze schilderijen vormen Krabbé's reizen naar Tahiti, Hiva Oa en Martinique. Hij bezocht de tropische eilanden in de voetsporen van Paul Gauguin voor de tv-serie 'Krabbé zoekt Gauguin'. Het resultaat is een reeks van twaalf landschappen vol kleur en emotie.

Jeroen Krabbé reisde in 2018 voor AvroTros' Krabbé zoekt Gauguin naar Tahiti, Hiva Oa en Martinique. Eerder maakte hij documentaires over Vincent van Gogh en Pablo Picasso.

Wat bij Gauguin gebeurde is dat Krabbé zich door zijn onderwerp heeft laten inspireren en twaalf schilderijen maakte die vanaf 14 september in Museum de Fundatie getoond worden.

Zinderende landschappen, zeegezichten, die soms vederlicht zijn en vaak ook diep, zwaar en zuigend, alsof de oceaan tot aan de rand gevuld is met monsters. Sublieme schilderijen waarin schoonheid en gevaar dicht naast elkaar lijken te liggen.

Jeroen Krabbé manifesteerde zich bij de Fundatie in 2008 in zijn grote overzichtstentoonstelling als de schilder van het paradijs. Paradijzen met een kritische noot, want mensen ontbraken daarin, wat ze zeker niet minder lieflijk maken. De kunstenaar toonde in de jaren die volgden zijn indrukwekkende serie over het leven van en de moord op zijn grootvader Abraham Reiss.

Vervolgens liet hij zijn vroege herinneringen zien waarin hij welhaast surrealistisch de kinderfantasie verbeeldde. Holocaust en jeugd, dicht naast elkaar. In de zomer van 2017 was het landschap rond Dalfsen zijn onderwerp in schilderijen die de schilder op de rand van de abstractie brachten.

Drie series van Jeroen Krabbé die eerder te zien waren in de Fundatie worden speciaal ter gelegenheid van Jeroen Krabbé's 75ste verjaardag (5 december) geëxposeerd in Kasteel het Nijenhuis in Heino: 'De ondergang van Abraham Reiss' (2010), 'Dum Vivimus Vivamus' (2013) en 'Het late licht' (2017).

Gedroomde paradijzen' van Jeroen Krabbé is te zien tot en met zondag 5 januari in Museum de Fundatie aan de Blijmarkt 20. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Tot en met 13 september is het museum vanwege herinrichting gesloten.

museumdefundatie.nl

Joop de Haan
Meer berichten