Rappers Rico & Sticks betreden vrijdagavond het podium op het Grote Kerkplein, tijdens de achtste editie van het Stadsfestival Zwolle. Foto: Christein van Hoffen
Rappers Rico & Sticks betreden vrijdagavond het podium op het Grote Kerkplein, tijdens de achtste editie van het Stadsfestival Zwolle. Foto: Christein van Hoffen (Foto: Christein van Hoffen)

Anne Riemersma (Hedon) en Rob Zuidema (Zwolse Theaters) over driedaags festival: Stadsfestival om lang te blijven

Zwolle - Ze zijn er helemaal klaar voor: mede-organisatoren van het Stadsfestival Anne Riemersma en Rob Zuidema kunnen niet wachten tot het vrijdag is en het Stadsfestival begint. Respectievelijk directeur van poppodium Hedon en directeur van Zwolse theaters, weten Riemersma en Zuidema precies waar ze naar uitkijken. Een driedaags feest vol regionale én nationale podiumkunsten. Voor jong en oud, van ijzersterke hiphop tot intiem muziektheater en piepkleine ontmoetingen op de grens van beeldende kunst en theater.

(door Carijn Oomkens)

Met klinkende namen als Blaudzun, Hadewych Minis, Rico & Sticks, Firma Weijland, Kameroperahuis, Postmen, Tim Knol en Wende is de lijst van artiesten al indrukwekkend maar nog lang niet af. Van vrijdag 6 tot en met zondag 8 september valt er niet te ontkomen aan een keur van muziek, cabaret, theater en dans binnen de stadsgracht, inclusief theaterroute, silent kinderdisco en zelfs een stadsbrunch.

"Het Stadsfestival is terug in de stad", stelt Riemersma beslist en dat bedoelt hij letterlijk en figuurlijk. "In plaats van de voorgaande locatie naast De Spiegel, nemen de voorstellingen en optredens nu weer de straten van de binnenstad in. En nog meer dan in de vorige edities is er nu een heel divers aanbod artiesten. Het is echt een festival vóór en dóór de stad."

'Vernieuwd' is het toverwoord volgens de festivalorganisatie. Volgens Zuidema is dat terug te zien aan zowel de bezoekerskant en achter de schermen. "Een belangrijke vernieuwing voor ons is dat het festival nu wordt georganiseerd door zeven partners: de Fundatie, Hedon, Allemaal Zwolle, Stadkamer, Zwolse theaters, de Zwolse 8 onderwijsinstellingen en het Academiehuis de Grote Kerk. Dat heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat we drie speciale momenten hebben toegevoegd. Het eerste is een Ode aan de Docent, waarin de artiesten met hun optredens als (oud)-studenten 'hun' docent als het ware bedanken. De tweede Ode is voor vrijwilligers die aan het festival bijdragen en bij de derde Ode worden alle 'Vrienden', de sponsoren van het festival bedankt. De Odes zijn in de Grote Kerk. Als dan na zo'n ode het publiek naar buiten komt, waaieren ze uit het festival in."

Zwols

Nieuw is ook dat veel Zwolse makers op de planken staan. "Zuidema: "Het is altijd wel een festival geweest waar Zwolle en de regio duidelijk in naar voren komen. We vinden het heel belangrijk om hen een podium te bieden. Maar daarnaast kiezen we er ook bewust voor om landelijke artiesten te programmeren. En een ander aspect is dat gezinnen zich thuisvoelen, dus er zijn ook veel familievoorstellingen." Riemersma vult aan: "Het is een bewuste keuze geweest om jonge makers te boeken. We vinden het heel belangrijk om hun ontwikkeling te steunen."

De diversiteit aan voorstellingen maakt het geen uitmarkt met voorproefjes voor het komende podiumseizoen, benadrukken ze. "Nee, zo is het Stadsfestival niet bedoeld. Maar er zijn wel voorstellingen bij die je, soms in uitgebreidere of aangepaste vorm, later in het seizoen nog eens in het theater kunt bezoeken", vertelt Zuidema. "Zoals de jongens van Bovenste Knoopje Open, een van mijn favorieten trouwens."

Napraten

Er is nog een sociaal doel. "We willen dat het uitnodigt tot ontmoeten. Wij hopen dat bezoekers na hun voorstelling langer in de stad blijven, nog even napraten met anderen. Het moet voor iedereen zijn", spreekt Zuidema uit. Riemersma: "Ik ben daarom ook heel positief over de vrijdagavond, wanneer we ook voor een doelgroep die je anders niet snel op het Stadsfestival ziet, een heel mooi programma hebben met hiphopartiesten zoals Postmen en Rico & Sticks."

Er is een mix van gratis en betaalde optredens. Toch valt de toegangsprijs altijd mee. "Natuurlijk is het Stadsfestival zo laagdrempelig als maar kan", knikt Riemersma, "Daarom houden we de toegangsprijs laag. Maar wij vinden het ook belangrijk dat makers betaald krijgen voor hun werk. Zo laat je ook zien dat het waardevol is." Die kaartjes zijn vooraf al verkrijgbaar. "Wie zeker wil zijn van een plek moet natuurlijk van te voren een kaartje kopen", stimuleert Riemersma. "Maar bij Odeon worden ook tijdens het festival kaartjes verkocht."

Het beoogde napraten wordt wellicht nog wat ondersteund doordat de Stadsfestival munten ook te besteden zijn bij diverse horecagelegenheden. "De horecazaken rondom het festivalterrein wilden graag meedoen met het Stadsfestival", vertelt Zuidema. "En het leuke is dat de winkels ook gewoon open zijn. Zo kunnen mensen tussen de optredens door ook nog even boodschappen doen", grapt hij even. "Maar daardoor wordt het echt deel van de stad."

Aanraders

De heren hebben ook zelf verschillende artiesten uit de programma die ze graag willen meemaken. Riemersma: "Het zal niet heel verrassend zijn, maar ik wil heel graag Wende zien op het Grote Kerkplein. Zij verraste mensen al zo met haar optreden in Hedon, met de manier waarop zij licht, beeld en geluid gebruikt. Ik ben heel benieuwd hoe of die intimiteit die zij in een zaal creeërt overkomt op het plein." Zuidema kijkt uit naar Bovenste Knoopje open en naar de Boomhut van Silas Neumann en Sjef Mols. "Ik zeg: laat je erdoor verrassen. Het is een combinatie van beeldende kunst en theater."

Het Stadsfestival vindt plaats op verschillende locaties in de binnenstad. Praktische informatie en de volledige programmering staat op:

www.stadsfestival.nl

Carijn Oomkens
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden