Foto:
Column

Demotie als promotie?

Met mijn maandelijkse columns inspireer ik mensen graag tot een vitaler leven. In augustus ging het over ontspannen recreëren, nu wil ik graag aandacht besteden aan de voordelen van demotie. Het betekent naar een lagere functie gaan, het tegenovergestelde van promotie dus.

Het viel me op dat demotie de laatste tijd wel erg in het nieuws is, ook in mijn eigen werk- en privé-omgeving. Daarom wil ik het graag bespreekbaar maken. Het speelt nu, omdat we langer door mogen werken, maar ook omdat we meer bezig zijn met gezondheid en werkgeluk. Voor veel mensen wordt het als iets negatiefs gezien, omdat het kan leiden tot verlies van status, minder salaris, etc. Terwijl het in de topsport en politiek al gewoon is.

Fysiek bouw je af vanaf je 20ste, dat maakt dat bijvoorbeeld topvoetballers rond hun 35ste niet meer op topniveau (kunnen) spelen en daarom bewust vaak teruggaan naar hun oude club om daar een niveautje lager te spelen, terwijl ze wel hun schat aan (internationale) ervaring kunnen inzetten voor jongeren. Daarna belanden ze meestal in andere (veelal) minder goed betaalde banen als analist, trainer, coach of heel iets anders.

Zoals John de Wolf die trainer was in het amateurvoetbal en vervolgens ambassadeur werd om met veel plezier 50 plussers aan het werk te helpen. Of die minister die na de verkiezingen gewoon weer in het Tweede Kamer-bankje plaatsneemt. De één maakt er een punt van, de ander helemaal niet.

In mijn privé-omgeving switchte iemand na een stevige burn-out van adviseur in de zorg, bewust terug naar bediening in de horeca. En wat straalt ze, wat is ze gelukkig, het spat er vanaf. De hele omgeving merkt hoe goed die keuze is geweest. Dat ze minder verdient, neemt ze voor lief en haar partner ook, ze heeft veel minder stress.

Een ander voorbeeld betreft een collega zzp'er, een senior-adviseur, die vooruitloopt op haar nieuwe werktoekomst en alvast een studie doktersassistente is gestart om straks ander werk te doen. Of een collega die een dag in de week auto's poetst om even lekker met de handen te werken in plaats van alleen die job uitoefenen met hoog denkniveau achter de computer.

Als (onder andere) loopbaan- en vitaliteitsadviseur denk ik dat demotie een normaal onderdeel wordt van ieders loopbaan. Niet alleen als je ouder wordt, ook op jongere leeftijd kan het een bewuste keuze zijn. Denk aan een logistiek manager die hr-manager wil worden en eerst een stap terug doet om het hr-vak te leren of die manager die jachtschipper wordt.

In mijn werk zie ik wat het oplevert als mensen echt durven kiezen voor wat ze graag willen doen. Zorg dat je niet vastroest en kies op tijd en laat je begeleiden. Soms kun je ook in functie een stap terug doen en toch een deel van de werkzaamheden van je hogere functie meenemen. Als demotie meer bespreekbaar wordt, zorgt dat voor nieuwe dynamiek op de arbeidsmarkt en het bevordert de duurzame inzetbaarheid. Alleen zullen werkgevers minder moeten denken in beloningstraditie en functiehuizen, maar meer kijken naar wat iemand bijdraagt voor de organisatie en wat dat in salaris waard is.

Met vitale groet,

Heidy Bolwijn, Natuurlijke Kracht, www.heidybolwijn.nl

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden