Marjo ten Berge en Conny Naerebout zijn Zonnebloem-vrijwilligers van het eerste uur. De Zwolse afdeling bestaat veertig jaar.
Marjo ten Berge en Conny Naerebout zijn Zonnebloem-vrijwilligers van het eerste uur. De Zwolse afdeling bestaat veertig jaar. (Foto: Sigrid Aalfs)

'De Zonnebloem zit echt in ons hart'

Zwolle - De Zonnebloem afdeling Zwolle bestaat veertig jaar en viert dit met een theatermiddag voor alle senioren in de regie Zwolle. De Zonnebloem is een vereniging die zich inzet voor alle mensen met een lichamelijke beperking, meestal ouderen. Het zijn vaak mensen die dreigen te vereenzamen. "Wij bieden activiteiten aan, zodat de deelnemer, die we gast noemen, toch kan deelnemen aan de maatschappij."

(door Sigrid Aalfs)

Marjo ten Berge en Conny Naerebout zijn vrijwilligers van het eerste uur. Vrijwilligers vormen vaak het hart van het Zonnebloemwerk. "De Zonnebloem zit ook echt in ons hart."

De Zonnebloem regelt haar activiteiten naar afdeling. De vrijwilligers zijn de leden. Er vindt altijd eerst een intake plaats of een gast tot de doelgroep behoort. Er zijn drie soorten activiteiten; één-op-één, tweewekelijks contact met een gast; de vrijwilliger bezoekt de gast en dan gaan ze vaak samen op uit, als de gast dat lichamelijk kan. Ze gaan dan bijvoorbeeld naar een winkelcentrum, of een stukje met de auto rijden. De Zonnebloem betaalt hiervoor een kleine bijdrage.

De vakantieweek is voor mensen die vanwege de zorg die ze nodig hebben, vaak niet op vakantie kunnen. De Zonnebloem regelt dan de begeleiding en zet verpleegkundigen in. De nieuwste activiteit die de vereniging aanbiedt zijn kleinschalige, korte vakanties.

"De één-op-één activiteit komt het meest voor, " vertelt Naerebout. "We merken dat daar grote behoefte aan is. Het Zonnebloemwerk blijft nodig. Er zijn minder verzorgingshuizen, waardoor mensen noodgedwongen langer thuis blijven wonen, kinderen zijn aan het werk. Ze zijn daardoor meer alleen, en omdat ze een beperking hebben, gaan ze niet of weinig uit. Mensen worden er blijer van, ze hebben daarna iets te vertellen, het vergroot hun leefwereld dan de bekende vier muren. Vrijwilligers bieden een luisterend oor, mensen willen graag hun verhaal kwijt, en dan beleven ze samen een sociaal moment."

"De vrijwilliger houdt er ook een blij, tevreden gevoel aan over. Elke vrijwilliger heeft haar of zijn eigen gasten; daardoor leren ze elkaar kennen. Er is niet alleen contact tussen vrijwilliger en gast tijdens een activiteit, maar ook daarbuiten. Het is een soort sociaal netwerk, " licht Ten Berge toe.

Landelijk bestaat de Zonnebloem zeventig jaar, en de plaatselijke afdeling veertig jaar. Dit feest viert de vereniging met een muzikale middag op 14 september vanaf 14.00 uur. Speciaal voor deze gelegenheid is een musical geschreven, 'Op een mooie Zonnebloemdag', met herkenbare Nederlandstalige liedjes. Henk en Mick, bekend van de Senior Voices, Lizette van Kuik, Christel Rook en Kinderen van de Nederlandse Jeugd Musical School doen hieraan mee. Het vindt plaats in De Nieuwe Buitensociëteit, tevens sponsor, naast Stichting de Gasthuizen. Er is een lift aanwezig. Kaarten zijn inclusief koffie, cake, pauzedrankje en - hapje.

Aanmelden kan bij marja.zonnebloem@home.nl.

Sigrid Aalfs
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden