Wietse de Boer (links) en Ruben van de Belt van de ChristenUnie Zwolle organiseren het Klimaattwijfelaars Café
Wietse de Boer (links) en Ruben van de Belt van de ChristenUnie Zwolle organiseren het Klimaattwijfelaars Café (Foto: )

Klimaatvragen op een bierviltje in tweede Klimaattwijfelaars Café

Zwolle - Elektrische auto's, kolencentrales, polen die smelten. Dat de aarde opwarmt weet iedereen wel. Maar niet niet iedereen voelt dat even urgent, heeft vragen, of voelt zich niet gehoord. ChristenUnie Zwolle houdt daarom voor de tweede keer een Klimaattwijfelaars Café. Bezoekers kunnen er hun verhaal vertellen, vragen stellen en tips opdoen. "Omdat we over individuele onderwerpen van burgers praten, voelen ze zich gehoord", zeggen de initiatiefnemers.

(door Koen Lipman)

"We organiseren dit soort bijeenkomsten omdat het nodig is dat er naar de 'normale' burger geluisterd wordt", vertelt Wietse de Boer van de ChristenUnie Zwolle. "De voor- én tegenstanders laten zich wel horen. Iedereen weet wel dat er iets moet gebeuren, maar over wat precies verschillen de meningen."

Ruben van de Belt, eerste woordvoerder van de ChristenUnie, vertelt verder. "We willen de moeite nemen voor de mensen die naar ons toestappen. We benaderen ook mensen die op sociale media laten weten dat ze kritisch zijn, omdat we willen horen wat zij als alternatief zien."

"Tijdens zo'n bijeenkomst ligt er een stapel met bierviltjes op tafel waar iedereen bezwaren of vragen op kunnen zetten. Daarna gaan we in gesprek over de opgeschreven onderwerpen. De eerste editie die we hebben gehad was een try-out, maar heeft zoveel informatie opgeleverd dat we hebben besloten om nog een editie te organiseren."

Wietse vult Ruben aan. "Tijdens zo'n middag merk je dat de mensen gehoord willen worden. En met tips komen om meer voorbeelden dicht bij huis te gebruiken, in plaats van 'dat wij de wereld gaan redden'. Dat soort grote woorden zorgt voor veel verwarring en mensen voelen zich niet meegenomen omdat het hun niet persoonlijk aanspreekt. Bij zo'n bijeenkomst kunnen we dit juist wel doen!"

"We hadden verwacht dat er eigenlijk voornamelijk een discussie zou ontstaan tussen ons, als politici, en de burger die langskomt. Maar dat is juist helemaal niet zo. Juist als je mensen een podium geeft, zodat ze gehoord worden, bouw je aan vertrouwen. Vertrouwen creëert draagvlak onder de bevolking, en dat is in deze tijd heel hard nodig."

"Omdat we bij het Klimaattwijfelaars Café juist over individuele onderwerpen van burgers praten, voelen ze zich gehoord. Energieonafhankelijker worden, schone lucht en uitstoot van CO2 zijn onderwerpen die al langs zijn gekomen. Individuele onderwerpen waar wat mee gedaan moet worden."

"Voor ons is dit zo waardevol dat ik de bierviltjes mee heb genomen de raadszaal in", zegt Ruben. "Dit heb ik gedaan omdat je merkt dat het speelkwartier voorbij is en dat er daadwerkelijk wat moet gebeuren. Daar kunnen de burgers ons bij helpen, onder andere tijdens zo'n Klimaattwijfelaars Café. De volgende editie is op 11 september."

Opgeven kan tot vrijdag 6 september via: wietse@christenuniezwolle.nl. De locatie wordt nog bekend gemaakt.

Koen Lipman
Meer berichten