Harm Jan Wilbrink houdt in De Enk aan het Assendorperplein een serie bijeenkomsten over 'de oerleefstijl in deze tijd'.
Harm Jan Wilbrink houdt in De Enk aan het Assendorperplein een serie bijeenkomsten over 'de oerleefstijl in deze tijd'. (Foto: )

Leven als een oermens in deze tijd

Zwolle - Bewegen, eten en ontspannen als de oermens, dat is het beste advies voor je gezondheid volgens de paleofilosofie. Komend seizoen worden in wijkcentrum De Enk bijeenkomsten georganiseerd om vanuit deze gedachte samen te koken, bewegen en ervaringen uit te wisselen. De serie begint op 13 september met een lezing van Harm Jan Wilbrink over 'de oerleefstijl in deze tijd'.

Harm Jan Wilbrink is een oud-Zwollenaar. Hij is mede-oprichter van sociaal-culturele vereniging Eureka en organiseerde concerten in oude kerken langs de IJsselvallei.

Twaalf jaar geleden ruilde hij Zwolle in voor Moddergat, aan de Friese Waddenzee om er stilte, natuur en geschiedenis te zoeken. En hij vond die. Hij is wadloopgids en organiseert activiteiten met stichting Oan 'e dyk, waaronder historische kookworkshops.

"Liefde voor geschiedenis van het eten heb ik al heel lang", zegt Harm Jan. "Vorig jaar kwam daar meer aandacht voor gezondheid bij. Hoewel ik dagelijks veel kilometers op het wad maak, werd ik steeds dikker. Ik besloot suiker uit mijn menu te schrappen en kwam erachter waar het allemaal in zit. Ik vond een mooie verklaring in de paleofilosofie: veel problemen ontstaan omdat wij anders zijn gaat leven dan onze voorouders. Met een aantal aanpassingen ben ik meer dan tien kilo afgevallen."

"Het mooie van deze levenswijze is dat het geen hongerdieet voorschrijft, want daar gaat je stofwisseling van omlaag. Belangrijkste is om 'snelle' koolhydraten te vermijden, want die hadden we in de oertijd niet zoveel. Die geven veel insuline af, waardoor onze bloedsuikers opgeslagen worden in ons lichaam in plaats van verbrandt.  In die zin zit eten volgens de paleofilosofie in dezelfde hoek als 'low carb' en het ketogeen dieet. Deze diëten blijken goed te werken. Paleo plaatst het in een context en geeft daarnaast ook advies om bijvoorbeeld 'echt' in plaats van 'bewerkt' vlees te eten."

"Het kostte me veel hoofdbrekens hoe je in deze tijd het beste kunt leven in aansluiting met ons evolutionaire verleden. De lessen die ik geleerd heb wil ik graag doorgeven. Daarnaast werken we samen met een scala experts, van fysiotherapeuten en koks tot artsen en meditatieleiders, het liefst wekelijks een andere gast. We willen aansluiten op een wetenschappelijke discussie. Juist binnen de medische wereld is er steeds meer aandacht voor 'leefstijl als medicijn' en de paleofilosofie is hiervoor naar mijn mening het meest robuuste handvat."

De lezing begint op vrijdag 19.30 uur en wordt gehouden in wijkcentrum De Enk aan het Assendorperplein en de toegang is gratis. Na deze avond begint een wekelijkse groep op vrijdagmiddag en -avond. Meer informatie via www.oerleefstijl.nl of 06 - 46633989.

Joop de Haan
Meer berichten