Kenneth Paal heeft het naar zijn zin tijdens de open dag van afgelopen zomer.
Kenneth Paal heeft het naar zijn zin tijdens de open dag van afgelopen zomer. (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Kenneth Paal wil via omweg naar de top

Zwolle - Hij was al een vaste basisklant, toch behoort ook Kenneth Paal deze zomer tot de aankopen van PEC Zwolle. Na een huurperiode van een jaar, nam de club hem definitief over van PSV. "Ik geloof nog steeds dat ik de top kan halen."

(door Erwin Dijk)

Waar het in de seizoenen voor zijn komst links in de verdediging nog wel eens stuivertje wisselen was, heeft Kenneth Paal zich tamelijk geruisloos maar snel ontwikkeld tot de vaste linksback van PEC Zwolle. Nadat hij precies een jaar geleden zijn debuut maakte tegen PSV en enkele weken later basisspeler werd, stond hij zijn plek niet meer af. "Ik heb hier direct veel vertrouwen gekregen en mijn kans gepakt. Daar ben ik heel goed bij geholpen. Ik heb stappen gemaakt en voel dat ik nog steeds beter kan."

PEC had bij de huurdeal met de Eindhovenaren een optie tot koop bedongen en al binnen enkele maanden liet de geboren Arnhemmer dan ook weten een langer verblijf in Zwolle wel te zien zitten. "Ik had voor mezelf wel vrij snel de keuze gemaakt dat ik hier goed zit en dat ik me bij PEC verder kan ontwikkelen. Ik voel me ook een belangrijke speler en dat vind ik prettig. Eind maart liet de club mij weten dat ze die optie tot koop wilden lichten. Daar was ik blij mee."

Dat die mededeling pas vrij laat kwam – uiterlijk 1 april diende de club daar duidelijkheid over te geven –, verontrustte hem niet. "Nee, ik was er ook niet heel erg mee bezig. Mijn gevoel zei ook dat het wel goed zou komen."

Omdat hij vanwege een schorsing de eerste wedstrijd tegen Willem II vanaf de tribune moest bekijken, begon het seizoen voor Paal uit bij FC Utrecht. Daar kende hij ruim twee weken geleden een moeilijke middag tegen Utrecht-aanvaller Gyrano Kerk, net zoals heel PEC Zwolle een uiterst moeizame seizoensstart kent. Niettemin blijft Paal positief. "Ik begon wat stroefjes. Dat kwam ook door de goede tegenstander, maar dat soort wedstrijden heb je nodig om van te leren. We spelen wel goed voetbal, maar in de laatste fase ontbreekt het vaak nog aan zuiverheid en creativiteit. Het gaat vaak mis met die laatste pass die tot een kans moet leiden. Maar als dat gaat lopen weet ik zeker dat we serieus punten gaan pakken en in het linkerrijtje kunnen eindigen."

Om dat te bereiken wil Paal ook zijn rendement 'in de laatste fase' verhogen. "De trainer weet dat ik graag naar voren ga en hij wil dat ik meer initiatief neem. Ik moet er voor zorgen dat ik vaker tot een voorzet of een goed schot kom. Als back is het tegenwoordig heel goed mogelijk om doelpunten te maken en assists te geven, dus daar wil ik ook naartoe."

Toen vorige week duidelijk werd dat Mustafa Saymak terug zou keren naar Zwolle, klonken her en der geluiden dat de selectie van PEC inmiddels wel erg veel middenvelders telt. Zijn naam werd echter niet genoemd in het rijtje, terwijl ook Paal nog niet zo lang geleden middenvelder was. Pas in zijn laatste jaar bij PSV ging hij zich richten op de linksbackpositie. "Voor mezelf heb ik die knop wel omgezet. Ik vind het middenveld nog steeds de mooiste plek op het veld. Je weet nooit hoe het gaat lopen, misschien dat ik er ooit nog wel eens kom te spelen, maar voor nu wil ik me ontwikkelen als linksback. Daar voel ik me goed bij."

Waar Paal definitief overstapte naar PEC, breken ondertussen bij zijn oude club PSV de nodige talenten door. Jaloers is hij niet, Paal geniet van de ontwikkeling van spelers als Donyell Malen, Cody Gakpo en Mohammed Ihattaren. "Ik volg de club nog elke week en ik vind het hartstikke mooi dat die jongens doorbreken. En natuurlijk zou het voor mij mooi zijn geweest om daar bij te zijn, maar iedereen gaat zijn eigen weg. Ik maak misschien een omweggetje, maar ik geloof nog steeds dat ik de top kan halen."

Gesproken over die top, de jaren dat hij een vaste waarde was in de nationale jeugdselecties liggen alweer een tijdje achter hem. Paal speelde al met al bijna vijftig interlands voor de Oranje-jeugdteams, maar voor Jong Oranje kreeg hij geen uitnodiging. "Ik heb voor het laatst gespeeld bij de lichting onder 20. Bij Jong Oranje heb ik nog een keer een trainingsstage meegedaan, maar van een debuut is het niet gekomen. Jammer, inmiddels ben ik te oud. De coaches hebben andere keuzes gemaakt en dat moet ik accepteren. Maar wellicht dat ik over een paar jaar nog eens de A-selectie haal."

Erwin Dijk
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden