Initiatiefnemer van Zwolle Pride met Niek lá Mon en  Gina Maria, de allereerste burgaymeester van Nederland.
Initiatiefnemer van Zwolle Pride met Niek lá Mon en Gina Maria, de allereerste burgaymeester van Nederland. (Foto: )

'Acceptatie begint bij zichtbaarheid'

Zwolle - Het aftellen is begonnen! Nog een dag tot de editie van Zwolle Pride losbarst in de stad. Het vierdaagse spektakel gaat volgens initiatiefnemer Niek lá Mon en burgaymeester Gina Maria een groots en kleurrijk, maar vooral liefdevol evenement worden. "De boodschap gaat veel verder dan alleen het feest!"

(door Melanie Borgman)

Ruim twee jaar heeft Niek, de organisator van Zwolle Pride, ervoor gestreden: een Zwols evenement om diversiteit op de kaart te zetten, met in het bijzonder aandacht voor de LHBTI-gemeenschap. Na een enorme voorbereiding met bloed, zweet en tranen kleurt Zwolle in het laatste weekend van augustus eindelijk knalroze!

Vier dagen lang staat de Hanzestad in het teken van diversiteit, acceptatie en emancipatie. Dat Zwolle een Pride nodig had, was volgens Niek meer dan duidelijk. ''Tegenwoordig hebben veel steden een Pride en ieder met een eigen invulling. Ondanks dat Overijssel een regenboogprovincie is en Zwolle een regenboogstad, vond ik dat dit zichtbaarder moest worden. Vooral in deze regio moeten LHBTI'ers nog veel doorstaan. Acceptatie begint dan ook bij zichtbaarheid."

Ook Gina Maria, de allereerste burgaymeester van Nederland, vindt dat er in de regio nog veel overwonnen moet worden als het gaat om tolerantie. ''Achter gesloten deuren is het nog niet 'normaal' en daarom is Zwolle Pride zo belangrijk. Sta er bij stil dat iedereen gelijk is en dat we moeten bijdragen aan diversiteit.''

Tijdens het vierdaagse evenement is er van alles te beleven in de stad. Zo is er een Stilettorun in de Diezerstraat, een Urban Bootcamp en een Roze Bingo in verzorging-en verpleeghuizen. Daarnaast wordt er aandacht besteedt aan educatie, voorlichting en kunst.

"De boodschap gaat verder dan alleen een feest'', legt Niek uit. ''Zo wordt er een voorleesuurtje gehouden in de Grote Kerk, speciaal voor kinderen. Miss Meggie leest daar het sprookje voor over Prins Henry die gaat trouwen, maar met wie? Op deze manier is Zwolle Pride een feest voor iedereen en maken we duidelijk waar het allemaal écht om draait.''

Met de laatste dagen in zicht is Niek - samen met het team - druk bezig om de laatste puntjes op de i te zetten. Het hoogtepunt? De Pride Parade door de binnenstad van Zwolle. ''We willen de parade laagdrempelig houden en ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen. Roze ouderen op hun scootmobiel of kinderen op een fleurig fietsje? Doe gezellig mee! De parade noemen we niet voor niets de Pride Parade, omdat diversiteit verder reikt dan de LHBTI gemeenschap'', legt de Zwollenaar uit. ''En hoe Niek het altijd zo mooi zegt: het is het feest van de liefde en dat vieren we samen'', voegt Gina er aan toe.

Ondanks dat Niek goed voorbereid is, komt het nu wel erg dichtbij. ''Ik ben zo'n twee jaar bezig geweest om het feest werkelijkheid te laten worden en nu is het bijna zover! Het is mijn kindje geworden'', zegt de gepassioneerde initiatiefnemer. ''De adrenaline is bij iedereen voelbaar'', vertelt Gina. ''Ook bij de mensen om ons heen, hoor. De eerste etalages zijn zelfs al versierd! Dat overweldigende gevoel is zó mooi. Dat is niet uit te leggen.''

Waar de organisator zelf te vinden is tijdens het spektakel? Overal! ''Waar ik heel graag bij wil zijn is de Miss Verkiezing en de Pride Parade, maar op zaterdag cross ik gewoon door de stad en ben ik overal en nergens te vinden. Ik hoop dat ik zondagavond met een voldaan gevoel terug kan kijken op de allereerste Zwolle Pride en trots kan zeggen: We dit it!''

Meer informatie over het programma van Zwolle Pride op donderdag 29, vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus is te vinden op de website.

www.zwollepride.nl

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden