Foto: Joop de Haan
Column

Zwaaischaamte

We leven in een tijd van schaamte. Of het nu vlees-, airco-, Bol-, of vliegschaamte is, we mogen zo langzamerhand niets meer. Bij vrijwel alles wat we doen moeten we blijkbaar een slecht gevoel krijgen en tot gedragsverandering komen. De corrigerende tik - vroeger heel normaal - is nu iets om je voor te schamen. Roken idem dito. Ondanks de tabakslobby ben je vandaag de dag een paria als je nog rookt.

Of je het met al deze schaamtes eens bent of niet schijnt in belangrijke mate bepaalt te worden door je opvoeding. Maar volgens de echte deskundigen is te veel schaamte niet goed voor een mens. Bovendien is het uitermate twijfelachtig of het echt tot bewustwording leidt, laat staan tot gedragsverandering. Schaamtegevoel rond de opwarming van de aarde zou dus weinig effectief zijn. De airco mag van de psychotherapeuten gewoon aan, al was het maar omdat de schaamte om in slaap te vallen tijdens je werk door de warmte nog veel groter is.

Waar we ons wel voor moeten schamen is dat we zwaaistenen nodig hebben om onze eenzame buurtgenoten wat op te vrolijken. Deze week zijn er in de Wipstrik de eerste stenen gelegd. Zij moeten voorbijgangers uitnodigen om eens te zwaaien naar de bewoners van het huis waar de steen voor ligt. In september en oktober liggen de stenen op proef. Bij een positief effect wordt de steen 'doorontwikkeld' (ja, u leest het goed) en structureel ingezet als middel voor een glimlach, contact, ontmoeting. De mensen van Travers Welzijn, bedenkers van dit idee, zullen het ongetwijfeld goed bedoelen, maar zouden zich diep moeten schamen dat ze met zo'n idee op de proppen durven komen.

In Zwolle zou je je buurman of buurvrouw toch nog moeten kennen? En als dat soms dan niet het geval is, zijn er in het digitale tijdperk toch wel betere projecten te ontwikkelen dan het stigmatiseren van eenzame ouderen door hun huis te markeren? Er draaien in Zwolle al lang goedlopende projecten op het gebied van eenzaamheidsbestrijding waar bij aangesloten zou kunnen worden. Telefooncirkels waar ouderen elkaar elke dag bellen zijn een beproefd recept. Evenals de diverse maatjesprojecten. Onlangs nog plaatste een 25 jarige op twitter dat zij zich eenzaam voelde in haar nieuwe stad. Inmiddels is binnen drie weken haar leven compleet, in de goede zin, veranderd. Waarom zou dit ook niet voor ouderen geschikt zijn, al dan niet met ondersteuning van Travers?

Van vleesschaamte hebben we in Zwolle in ieder geval nog geen last. Althans, dat valt af te leiden uit de vele verkeersopstoppingen bij de nieuwe vreetmijl op het terrein van de oude Vrolijkheid. Te veel op een te klein oppervlak is vragen om narigheid. En als dan ook nog de auto's die willen parkeren van dezelfde weg gebruik dienen te maken als de auto's die zich in een rij voegen om gebruik te maken van 'drive-in loketten' en op de Oude Meppelerweg sprake is van te korte invoegstroken dan is de chaos snel compleet. Misschien zijn hier de zwaaistenen van Travers hier beter op z'n plaats? Zwaaistenen, niet bedoeld om de eenzaamheid te verdrijven, maar om de agressie in de rijen wachtenden enigszins te beteugelen.

Frits Smit

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden