Foto:
PEC Zwolle

Gewoon doen

Met een schrijnend gevoel van binnen keek ik zondagavond naar de stand in de eredivisie. PEC Zwolle staat onder aan. Nul punten, twee doelpunten voor en negen tegen. Zo'n onthutsende start van het seizoen heb ik zelden meegemaakt.

Wat opvalt is de manier waarop mijn club de boot in gaat. Vroeg in de tweede helft werd de pot tot nu toe beslist in het voordeel van de tegenstander. Alsof de Zwollenaren toeristen zijn in hun eigen strafschopgebied.

Ik weet niet precies hoe dat gaat tijdens de rust in de kleedkamer, maar ik krijg de indruk dat er goede-nachtrust-thee wordt geschonken. Laten we onmiddellijk stoppen met deze theekransjes. Schenk voortaan een straffe bak koffie. Uit ervaring ken ik het merk G'woon: espressobonen en dark roasted. Een drupje melk er bij, de liefhebber een klontje suiker en klaar!

Je staat direct strak voor het vervolg van de wedstrijd en voor slaapwandelen op dit brouwsel hoef je niet bevreesd te zijn. G'woon doen!

De eerste helft was afgelopen vrijdag in Arnhem nog wel enigszins aan te zien, alhoewel een paar spelers af en toe het spel al wat te makkelijk opnamen. Een balletje naar een medespeler schoppen is niet zo moeilijk, maar als dat wat halfbakken gebeurt is er ruimte voor de tegenstander om zich over de bal te ontfermen. Nee, de wedstrijdinstelling bij onze mannen is sterk voor verbetering vatbaar.

Daar is de trainer voor, zou je denken. Deze man slaagt er nog niet helemaal in de juiste snaar te raken. Naast dat hij sommige spelers niet op hun geëigende plek zet, geeft hij ze ongezouten kritiek via de media. Via nu.nl sprak hij over "schijterig verdedigen". Doe gewoon trainer. Bewaar dat soort teksten voor de nabespreking en voor op het trainingsveld. Heus, het is heel vervelend om in de krant te lezen dat je je werk niet goed hebt gedaan.

En draai het eens om. Een speler verklaart voor de tv-camera's de pest er in te hebben omdat de trainer hem misbruikt als rechtsback, terwijl hij voor z'n gevoel beter rendeert als middenvelder. Terecht zou de oefenmeester die speler uitnodigen voor een pittig gesprek. Nee voor praatjes voor de bühne koop je als trainer en spelers niets.

Let er als technische staf op dat de jongens in het eigen strafschop zich niet gedragen als springende pupillen met wapperende handen. In zo'n geval kun je hands verwachten, dus een strafschop tegen. Breng deze heren professionaliteit bij die van ze wordt verwacht op het hoogste niveau van het Nederlands voetbal.

Zie er op toe dat ze ruim negentig minuten scherp zijn en dat de heren de bal met de juiste snelheid naar medespelers trappen. Dat kun je allemaal trainen. En zorg er ook voor dat je spelers op hun vertrouwde plek spelen. Daarmee geef je de spelers ruggensteun, die ze nu ontberen.

En regel dat in de rust de goede-nachtrust-thee wordt vervangen door een strakke bak koffie en en een fles water om de bittere smaak weg te spoelen. Ik zeg G'woon doen!

Anton Cramer

Anton Cramer
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden