Gert Peter de Gunst houdt Thomas van den Belt scherp in het oog.
Gert Peter de Gunst houdt Thomas van den Belt scherp in het oog. (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

De Gunst hoopt op impuls

Zwolle - Hij is al jarenlang de constante factor in de technische staf van PEC Zwolle. Ook met John Stegeman aan het roer is clubman Gert Peter de Gunst assistent-trainer. "De vraag of ik een goed gevoel heb bij de hoofdtrainer, is voor mij het belangrijkst."

(door Erwin Dijk)

"Ik kan m'n ei goed kwijt", zo begint De Gunst zijn verhaal over de samenwerking met de nieuwe hoofdtrainer John Stegeman. "Met elke hoofdtrainer is de rolverdeling weer anders, maar ik kan veel doen, bijvoorbeeld tijdens de trainingen. En in de voorbereiding op komende wedstrijden gaan we met de staf om de beurt de tegenstander bekijken. Dat is wel anders dan bij Jaap Stam, toen deden we dat voornamelijk met beelden."

Het is vanzelfsprekend niet het enige verschil tussen de vertrokken trainer en zijn opvolger uit Epe. "Het zijn allebei trainers die er alles aan doen om te winnen, maar ieder op z'n eigen manier. Jaap was heel erg bezig met het tactische verhaal. Daar ging hij heel ver in. John richt zich meer op het team en het samen ergens naartoe werken. Daarbij maakt het hem niet uit wie hij voor zich heeft, want het team staat voorop. Dat is denk ik het belangrijkste verschil tussen die twee."

Toch had het maar weinig gescheeld of ook De Gunst had dit seizoen niet meer bij PEC gewerkt. De Zwollenaar was een serieuze kandidaat om bij AZ in Alkmaar assistent te worden van Arne Slot. "Het zou voor mij een mooie kans zijn geweest om eens in de top van Nederland te kijken. Het hoe en waarom is niet zo interessant, maar uiteindelijk hebben ze iets anders besloten en is het niet doorgegaan."

Niet alleen het perspectief bij AZ, ook de situatie in Zwolle maakte dat de Alkmaarse klus hem wel wat leek. Een opvolger voor Jaap Stam was er op dat moment nog niet en in diezelfde dagen werd ook bekend dat technisch directeur Gerard Nijkamp naar de Verenigde Staten zou vertrekken. "Het was een roerige tijd en dan is het altijd even afwachten welke kant het opgaat. Maar behalve naar AZ heb ik niet overwogen om te vertrekken. Voor mij is de vraag wie er hoofdtrainer wordt en of ik daar een goed gevoel bij heb, het belangrijkst. Als dat niet het geval is, zou dat voor mij de enige reden kunnen zijn om hier uit mezelf te vertrekken."

De keuze voor John Stegeman kon de goedkeuring van De Gunst wegdragen. "Ik ken John al heel lang, we kwamen elkaar al tegen bij de trainerscursus TC1 en we hadden altijd goed contact. Het is een gepassioneerde kerel die het belangrijk vindt om gewoon normaal te doen en dat vind ik prettig. En ik ben ook blij dat Mike (Willems, red.) technisch manager is geworden. Met hem heb ik nog gevoetbald bij PEC. Uiteindelijk gaat het er toch om dat je energie krijgt van de mensen met wie je werkt."

Prettige samenwerking of niet, ook De Gunst kan niet ontkennen dat het vooralsnog bepaald niet loopt in Zwolle. Vrijdag verloor PEC met 0-3 van Vitesse, waardoor de ploeg na drie speelronden nog op nul punten staat. "Het is moeilijk. Maar vorig jaar ging het ook moeizaam en nu zijn we met Namli en 'King' (Kingsley Ehizibue, red.) ook nog onze twee beste spelers kwijtgeraakt. De jongens die we gehaald hebben zijn talentvol, maar veelal jong en moeten nog groeien. We missen op dit moment echte verschilmakers, zo simpel is het. Het is allemaal geen hogere wiskunde."

Toch is het gebrek aan de extra kwaliteit die spelers als Younes Namli en Ryan Thomas in voorgaande jaren met zich meebrachten niet het enige probleem. De ploeg oogt zo nu en dan gelaten en timide. 'Het is hier geen begrafenis', riep Stegeman tijdens het partijspel op de afsluitende training voor de wedstrijd tegen Vitesse bijvoorbeeld, over het gebrek aan onderlinge communicatie en beleving. "Het is geen ploeg die overloopt van de vaardigheid om elkaar te helpen. Dat terwijl communicatie toch echt een wezenlijk onderdeel is van het voetbal. Eigenlijk heb je er een paar nodig die de boel helemaal gek maken en op sleeptouw nemen. Maar spelers bij wie het niet zo lekker loopt, hebben genoeg aan zichzelf en houden zich liever een beetje rustig."

Maandag meldde de Stentor dat Mustafa Saymak vrijwel zeker zou terugkeren in Zwolle. Hij zou de ploeg van een kwaliteitsimpuls moeten voorzien. De Gunst hoopt ook dat die andere aanwinst, de van Vitesse gehuurde Thomas Bruns, een positieve bijdrage kan leveren. "Hij is gepokt en gemazeld en hij weet dat er soms ook andere dingen gevraagd worden om te kunnen winnen. We hopen dat hij wat meer gif in de ploeg kan brengen."

Erwin Dijk
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden