Dominicaan Jozef Essing (links) en Bastiaan van den Berg, theoloog en coördinator in de Dominicanenkerk.
Dominicaan Jozef Essing (links) en Bastiaan van den Berg, theoloog en coördinator in de Dominicanenkerk. (Foto: Eva Posthuma)

Het avontuur van de ouderdom

Zwolle - Als we het woord 'oud' gebruiken, waar hebben we het dan over? Het zachte van oude wijn? Het pittige van oude kaas? Het ontroerende van een oud handschrift? Het kostbare van een oud schilderij? Dominicanen Klooster Zwolle houdt in september een 'kloostercollege' met als titel 'Het avontuur van de ouderdom' en de driedelige cursus 'Ouder worden als spirituele weg'.

"De kinderen en kleinkinderen zijn grootgebracht. Er is tijd voor musea en weekendjes weg, maar waar sta je 's ochtends nou écht voor op?" beschrijft Bastiaan van den Berg het gevoel waar veel ouderen mee kampen. Hij is theoloog en coördinator van Dominicanen Klooster Zwolle en zette het college 'Het avontuur van de ouderdom' en de driedelige cursus 'Ouder worden als spirituele weg' op het programma.

Van den Berg is ervan overtuigd dat ouderen een grote waarde hebben voor anderen, voor de maatschappij. "Ouderen moeten we niet alleen zien als de groep die hulpbehoevend is, maar ook als een groep die iets kan geven.'

Het kloostercollege, met wetenschapster Hanne Laceulle als spreker, zet dat thema op de kaart. Zij vindt dat er veel te somber wordt gedaan over ouderen. Dominicaan Jozef Essing (84 jaar) deelt zijn eigen ervaringen: "Je komt tijdens het ouder worden dichter bij de bron van het leven. Ik laat los wat ik 'moet' en sta meer open voor wat er gebeurt."

Hij deelt zijn gedachtes tijdens het kloostercollege in een column. De driedelige cursus 'Ouder worden als spirituele weg' snijdt hetzelfde thema aan en biedt ruimte voor het uitwisselen van gedachten en ervaringen.

Pastor Corinne van Nistelrooy en de dominicaanse zuster Baptiste Tuin begeleiden de cursus. "De cursus geeft inzicht in onderwerpen als: waar sta ik als oudere? Hoe ben ik daar gekomen? Waar zit mijn pijn, waar zit mijn vreugde? Vind ik ouder worden eng of heb ik er juist zin in? Ben ik bezig met de dood of juist met wat ik wil doen?"

Dominicanen Klooster Zwolle ontving een bijdrage van De Gasthuizen voor het organiseren van het kloostercollege en de cursus. Het fonds bestaat in 2019 tien jaar. Zo'n 340 initiatieven voor senioren kregen in die een financiële bijdrage van De Gasthuizen.

In het jubileumjaar 2019 pakt De Gasthuizen extra uit. Wie iets goeds doet voor Zwolse senioren, maakt in oktober 2019 kans op de 'Jubileumjubel' van 10.000 euro. Meer informatie staat op www.degasthuizen.nl.

Kloostercollege 'Het avontuur van de ouderdom' is donderdag 12 september, van 20.00 tot 21.30 uur, kosten voor deelname 12,50 euro (studenten 7,50 euro). De cursus 'Ouder worden als spirituele weg' is op maandag 16 en 30 september en maandag 14 oktober, van 14.30 tot 17.00 uur, kosten 30 euro. Aanmelden via www.kloosterzwolle.nl of bij de receptie van het klooster.

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden