Foto:
Column

Over bomen gesproken

Volgens informatie op de site van de gemeente staan er in Zwolle 5.401 bijzondere bomen. Hiervan zijn er 2.419 monumentale bomen (ouder dan tachtig jaar) en 2.982 waardevolle bomen (tussen de vijftig en tachtig jaar) die eigendom zijn van de gemeente.

Bomen kunnen ongelooflijk oud worden. In Schotland bezocht ik 'The Fortingall Yew'. Een taxus op een kerkhof in het plaatsje Fortingall. Deze boom is waarschijnlijk tussen de 3.000 en 5.000 jaar oud. Ik was niet de eerste bezoeker, wolven, Picten, Romeinen, koningen, studenten en onderzoekers gingen me voor. De boom lijkt uit meerdere bomen te bestaan en heeft in de loop der eeuwen heel wat moeten doorstaan. Een wonder dat hij nog leeft. Begrafenisstoeten trokken er door en er werden vuurtjes in gestookt. Toeristen namen takken mee. Aan de mannelijke boom zijn een aantal jaar geleden bessen ontdekt. Hier wordt onderzoek naar gedaan. Voor de druïden, Keltische priesters en kenners van bomen, die in reïncarnatie en de christenen die in de wederopstanding geloven, is de taxus symbool voor het eeuwige leven.

Bomen zijn letterlijk van levensbelang voor ons. Ze produceren namelijk de zuurstof die wij nodig hebben. Voor zijn voedsel heeft een boom twee ingrediënten nodig. Water en koolstofdioxide oftewel CO2. Door middel van zonlicht wordt CO2 omgezet in koolhydraten en glucose, voedsel voor de boom. Bij dit proces komt zuurstof vrij, afval voor de boom noodzakelijk voor ons.

Bomen zorgen niet alleen voor zuurstof, ze zijn ook ideale vochtverdampers. Een gemiddelde boom kan per dag 100 liter water verdampen via het enorme oppervlak van zijn bladeren. Deze verdamping en transpiratie wordt ook wel evapotranspiratie genoemd en zorgt voor verkoeling. Hoe belangrijk verkoeling in onze woonomgeving is, hebben we eind juli wel gemerkt, toen het bijna 75 jaar oude hitterecord sneuvelde. Op warme dagen is het bovendien in de schaduw van een boom heerlijk toeven.

Op zoek naar achtergrondinformatie voor deze column kwam ik de term Tiny Forest tegen. Er blijkt een Tiny Forest in Zwolle - Breecamp te staan. Wat is eigenlijk precies een Tiny Forest? Dit is een dichtbegroeid inheems bos ter grootte van een tennisbaan. De Indiase ingenieur Shubhendu Sharma bedacht het concept. Dit concept is weer gebaseerd op de bosbouwmethode van de Japanse bomenexpert Akira Miyawaki. Dr. Miyawaki ontwikkelde in de jaren 70 een methode om natuurlijke, inheemse bossen te herstellen. Een Tiny Forest leg je met elkaar aan en wordt zo een bijzondere plek in de buurt. Het is ook een goede plek voor vogels, bijen en kleine zoogdieren.

Op zes vierkante meter in je eigen tuin kun je er ook een aanleggen. Hiervoor kun je bij www.ivn.nl/tinyforest een handboek aanvragen. Daar kun je ook veel informatie lezen.

Heb je geen ruimte voor een boom? Plant dan een herinneringsboom. Op de site van Zwolle Groenstad kun je van alles over bomen lezen.

Op 15 september is het nazomerfeest van de Milieuraad in de Nooterhof. Alles draait dan om bomen. Je komt toch ook?

Loes la Faille (Milieuraad Zwolle)

Reageren: info@milieuraadzwolle.nl

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden