Rick Dekker tijdens de spelerspresentatie op de open dag. Hij speelt onder trainer John Stegeman afwisselend centraal achterin en als controlerende middenvelder.
Rick Dekker tijdens de spelerspresentatie op de open dag. Hij speelt onder trainer John Stegeman afwisselend centraal achterin en als controlerende middenvelder. (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Rick Dekker is weer voetballer

Erwin Dijk

'Centrale verdediger vind ik ook gewoon een mooie plek'

'Oh ja, die hebben we ook nog'. Menig PEC Zwolle-volger zal zich de afgelopen weken toch op die gedachte betrapt hebben, bij het zien van de naam 'Dekker' in de opstelling. De man die het afgelopen halfjaar door Jaap Stam vrijwel volledig genegeerd werd, is terug, nu als centrale verdediger. "Tot nu toe schommelt het bij mij een beetje."

Zwolle - 'Een dompertje'. Rick Dekker houdt het op een understatement om zijn tweede helft van het vorige seizoen te beschrijven. De middenvelder speelde daarin welgeteld 26 minuten in de hoofdmacht van PEC Zwolle. "In de oefenwedstrijd tegen Bayer Leverkusen in de winterstop werd ik gewisseld. Daarna mocht ik nog invallen in de eerste wedstrijd tegen Feyenoord en later nog een keer tegen ADO Den Haag. Dat was het."

Veel uitleg kreeg Dekker niet, de inmiddels vertrokken trainer koos simpelweg voor andere spelers. "Ik had echt niet verwacht dat het zo zou gaan en ik had ook nog nooit meegemaakt dat ik zo structureel niet aan spelen toe kwam. Eerst was ik er natuurlijk wel chagrijnig van, maar later kwam er een soort berusting. Ik wist op een gegeven moment gewoon zeker dat ik toch niet ging spelen en ook niet zou invallen. En ik had niet het idee dat ik er veel aan kon veranderen. Dan kom je na de wedstrijd in het spelershome bij je familie en dan is er elke keer de teleurstelling dat je niet gespeeld hebt. Op een gegeven moment neem je het ook mee naar huis. Dat is gewoon balen."

Een zomers vertrek naar een andere club speelde al door zijn hoofd, zo geeft hij toe. "Ik vond Jaap Stam echt wel een goede trainer, maar hij stelde mij gewoon niet op. Dan ga je natuurlijk wel nadenken, want je wilt uiteindelijk toch gewoon voetballen." Niettemin bleek het cliché dat het in het voetbal 'snel kan gaan', ook voor de voormalige Feyenoorder van toepassing. Met de komst van John Stegeman keerden zijn kansen. In de voorbereiding kwam de nieuwe trainer al snel tot de conclusie dat het huidige PEC Zwolle een speler als Dekker goed kan gebruiken.

Dat hij zowel in de oefenduels als in de eerste twee competitiewedstrijden afwisselend centraal achterin en als controlerende middenvelder speelde, kan Dekker weinig schelen. "Ik had zelf wel een goed gevoel bij mijn eigen voorbereiding en ik kreeg ook de complimenten van de trainer. Dat ik op meerdere plekken gespeeld heb vind ik niet lastig. Het liefst focus ik me op één positie, maar mij hoor je niet klagen, zeker niet na het afgelopen half jaar. Ik ben van origine middenvelder, maar centrale verdediger vind ik ook gewoon een mooie plek. Het is wat minder druk dan op het middenveld, dus je hebt vaak wat meer tijd en je krijgt meestal ook wat meer ballen."

Grillig

Dekker is begonnen aan zijn zesde seizoen in Zwolle en daarmee is hij na de geblesseerde aanvoerder Bram van Polen de langst dienende selectiespeler. Sinds hij in de zomer van 2014 overkwam vanuit de A-jeugd van Feyenoord is het verloop van zijn carrière om uiteenlopende redenen tamelijk grillig te noemen. Waar hij kort na zijn komst weliswaar debuteerde in de Europese uitwedstrijd tegen Sparta Praag, speelde hij die jaargang voornamelijk bij de Beloften. Het jaar daarop veroverde hij voor het eerst een basisplaats, maar weer een jaar later scheurde hij Dekker kort na de start van het seizoen zijn kruisband.

Beste jaar

Daarmee was hij de rest van de jaargang 2016-2017 onder de pannen, maar als controlerende middenvelder kwam hij sterk terug. Eenmaal gerevalideerd en fit verscheen hij snel weer in het basiselftal. "Dat eerste seizoen onder Van 't Schip was tot nu toe mijn beste jaar. En ook vorig jaar heb ik in de eerste seizoenshelft bijna alles wel gespeeld. Tot nu toe schommelt het bij mij inderdaad een beetje. Door die kruisbandblessure moest ik bijvoorbeeld weer op nul beginnen, maar hopelijk heb ik nu de opgaande lijn weer te pakken. Ik ben in ieder geval blij dat ik weer kan voetballen."

Hoewel zijn contract na dit seizoen afloopt, acht Dekker (24) het dan ook niet gepast om al te veel uit te weiden over het vervolg van zijn carrière. "Met een andere club of een stap naar het buitenland ben ik totaal niet bezig. Wanneer je een tijd lang alles gespeeld hebt, kun je daar misschien over praten, maar als je er een half jaar lang naast hebt gestaan, moet je je gewoon richten op het voetbal zelf."

Erwin Dijk
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden