Zwolle Hilda van der Tuin over brugklassers. © 2015 Foto Frans Paalman Zwolle
Zwolle Hilda van der Tuin over brugklassers. © 2015 Foto Frans Paalman Zwolle (Foto: FotoPersBuro Frans Paalman)
Column

Op vakantie

''Een Fristi?' 'De Brusselse ober keek ons een paar jaar geleden niet begrijpend aan. Wij legden uit dat dit een soort van melk met fruit was. ''Ah, natuurlijk!''. Vijf minuten later zagen wij deze klantvriendelijke gastheer, in de regen, de straat oversteken. Hij kwam terug met een pak melk en een doosje aardbeien in de hand. Vanuit de keuken kwamen mixergeluiden en even later had onze jongste de door hem gewenste 'Fristi' voor hem op tafel staan. Hij nam een slokje maar was niet tevreden. ''Nee, dit is niet goed, dit lust ik niet.'' Er volgde een verhitte discussie tussen ouders die de gastvrijheid konden waarderen en een jongen die niet van plan was hier in mee te gaan.

Vakantie vieren. Het is een kunst op zich. Vooraf verheug je je op ontspanning, gezellige momenten met je gezin, mooie vakantiebestemmingen en eindelijk tijd om te lezen. Maar de realiteit brengt je files, tjokvolle campings, mopperende kinderen over de ontbrekende wifi en onderlinge ruzies tussen elkaar op de lip zittende familieleden. Dat is wat het is. Vakantie is, net zoals opvoeden, de goede momenten tellen en die onthouden.

Wat kan je doen om het toch zo gezellig mogelijk te houden?

Voor de periode thuis raad ik je aan om een vakantiecontract te maken. Natuurlijk is het in vakantietijd fijn om los te zijn van de regels. Maar ik kan me voorstellen dat je op een bepaald moment wel klaar bent met het uitzicht op dat slonzige kind in pyjama; ondersteboven hangend op de bank en daarbij onbegrijpelijke commando's uitstotend richting een iPad. Dus maak afspraken over de gametijd en het tijdstip waarop ze aangekleed moeten zijn. Geef iedereen ook een huishoudelijke taak. Dit geeft overzicht en maakt duidelijk dat je het met elkaar doet. Bij zo'n contract mogen kinderen trouwens ook zelf regels toevoegen. Dan weet jij als ouder bijvoorbeeld alvast dat jullie minimaal twee keer per week een ijsje eten of gaan zwemmen.

Bij het kiezen van een vakantiebestemming is het goed je te realiseren dat peuters en kleuters eigenlijk niet veel meer nodig hebben dan buitenruimte en water. Kinderen op de basisschool vinden het in het algemeen fijn dat ze vriendjes kunnen maken. Vanaf een jaar of 11 of 12 ontstaat er meer behoefte aan culturele ervaringen. Dat sluit beter aan bij trektochten of musea bezoekjes.

Tijdens de reis zijn sociale media natuurlijk handig. Maar gezelliger is het om gezamenlijk een luisterverhaal te luisteren of spelletjes te doen in de auto. Autobingo blijft een favoriete bezigheid, maar op internet vind je tientallen andere leuke (woord)spelletjes voor onderweg. Een wedstrijd-element toevoegen doet het ook altijd goed. Wie maakt de mooiste vakantie-tekening/foto/verhaal?

Ter plekke is het goed om de uitstapjes af te wisselen met lummeldagen. Een dagje weg, daarna een dagje rust. Besef dat vakantie kinderen ook veel leert. Autopech leert dat niet alles onder controle is. Een tegenvallend pretpark leert omgaan met teleurstellingen. Een gesprek op het strand met andere toeristen stimuleert de sociale vaardigheden. Zelf iets afrekenen in de winkel stimuleert het zelfvertrouwen en je leert ook nog eens een andere taal.

Ik wens jullie een fijne vakantie periode!

Hilda van der Tuin is kinder- en jongerencoach.

Meer informatie op www.jijzwolle.nl

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden