Hamer kijkt niet meer achterom


Gustavo Hamer is blij met zijn winnende doelpunt in de laatste oefenwedstrijd voor de competitie.
Gustavo Hamer is blij met zijn winnende doelpunt in de laatste oefenwedstrijd voor de competitie. (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Hamer kijkt niet meer achterom

Erwin Dijk

'Nu wil ik nog belangrijker zijn voor het team'

Hij had gehoopt om met PEC Zwolle vrijdagavond de eerste koploper in de eredivisie te worden, maar de seizoensouverture tegen Willem II liep ook voor Gustavo Hamer uit op een teleurstelling. Met de geboren Braziliaan als rechtsback ging PEC met 1-3 onderuit. "Het was even wennen."

Hij was helemaal klaar voor het nieuwe seizoen. Samen met Vito van Crooy en hun partners was Gustavo Hamer deze zomer in Florida bijgekomen van zijn eerste seizoen in de eredivisie. "In Orlando zijn we naar een aantal pretparken geweest en in Miami hebben we lekker op het strand gelegen. Het was heerlijk, maar ik was er ook wel weer aan toe om te beginnen. En na zes weken voorbereiding ben je blij dat het er weer echt om gaat."

Een 'opstartseizoen' noemt Hamer de afgelopen jaargang, waarin hij tot 23 competitieduels kwam. Hij hield er gemengde gevoelens aan over, vooral vanwege de grillige prestaties van het team. "Het was heel wisselvallig. We hebben goede wedstrijden verloren en slechte wedstrijden gewonnen. We moeten constanter worden. Over mijn eigen ontwikkeling ben ik wel tevreden. Ik ben blij dat ik mijn eerste hele seizoen in de eredivisie heb kunnen spelen, maar nu wil ik graag nog meer doen en nog belangrijker zijn voor het team."

Waar hij vorig jaar voornamelijk op het middenveld speelde, moet dat nu gebeuren als rechtsachter. Met het vertrek van Kingsley Ehizibue naar FC Köln en aanvoerder Bram van Polen die na een schouderoperatie vermoedelijk nog enkele maanden afwezig is, ontstond er een vacature op die positie. "Ik had het niet echt zien aankomen, maar voor de oefenwedstrijd tegen PAOK vertelde de trainer mij dat ik daar zou spelen. Mijn voorkeur ging aanvankelijk uit naar het middenveld, maar nu is dat eigenlijk helemaal niet meer zo. Het was even wennen en er worden andere dingen van me gevraagd, maar nu voelt het goed. Ik krijg de vrijheid om te overlappen (voetbaljargon voor het diepgaan en voorbijsteken van de eigen buitenspeler, red.) en een voorzet te geven. Dat lukte tegen PAOK direct goed. Vorig jaar had ik in totaal twee of drie assists en ik hoop dat dat er nu wel een stuk of zeven worden. En ik hoop natuurlijk op een aantal doelpunten en voorassists."

Dat eerste eredivisiedoelpunt kan niet meer lang op zich laten wachten. Althans, wanneer Hamer ze nog vaker zo weet te raken als in de laatste oefenwedstrijd van de voorbereiding tegen Asteras Tripolis. Vanaf een meter of twintig joeg hij de bal prachtig tegen de touwen. "Samen met Clint Leemans train ik daar veel op en we hebben duidelijke afspraken wie 'm mag nemen als we er tegelijk in staan. Zo'n bal in een oefenwedstrijd is mooi, maar ik doe het liever een keer in de competitie."

Afspraken

Na John van 't Schip en Jaap Stam vorig seizoen, is John Stegeman al de derde trainer waar Hamer in iets meer dan een jaar in Zwolle mee van doen heeft. "Hij is heel direct en dat vind ik prettig. We werken veel met beelden en maken duidelijke afspraken over allerlei spelsituaties. Onder meer over het druk zetten. Zet bijvoorbeeld de middenvelder of de back druk op de bal? Bij ons weet iedereen precies wat er moet gebeuren."

Niettemin was een wisseling van de wacht wat Hamer betreft niet nodig geweest. "Ik vond het wel jammer dat Jaap Stam weg ging. Ik heb vorig jaar veel van hem geleerd. Maar als speler is het normaal om te vertrekken wanneer je een aanbieding krijgt van een grotere club, dus waarom zou je dat een trainer niet gunnen? Hij heeft het verdiend. Stam is een grote naam in Nederland en zeker voor PEC Zwolle."

De voormalige PEC Zwolle-trainer heeft het uitgerekend bij Hamer's oude club niet makkelijk. Beleidsbepalers stapten op, op een aantal transfervrije spelers na werd de selectie nauwelijks versterkt en de seizoensopening verliep met een 2-2 gelijkspel tegen Sparta ook voor de Rotterdammers teleurstellend. "Ik vind het echt zonde dat het zo gaat, voor de club en de trainer. Dat gun ik niemand, zeker niet iemand onder wie ik mezelf goed ontwikkeld heb."

Gedwongen door de omstandigheden liet Stam al weten kansen te gaan geven aan spelers uit de eigen jeugdopleiding, waar Hamer eveneens een exponent van is. Toch maakt die ontwikkeling Hamer niet rouwig dat hij niet meer in Rotterdam speelt. "Nee, ik had ook al een jaar op huurbasis bij FC Dordrecht gespeeld, dus ik ben al twee jaar weg. Het is voor mij een afgesloten boek. Natuurlijk blijft het mijn club en zal ik Feyenoord altijd blijven volgen, maar ik heb voor PEC Zwolle gekozen en ik heb het hier naar mijn zin."

Erwin Dijk
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden