Het Lübeckplein is het hart van Hanzeland. Iedereen kan meedenken over een invulling van het plein.
Het Lübeckplein is het hart van Hanzeland. Iedereen kan meedenken over een invulling van het plein. (Foto: )

Reanimatie voor hart van Hanzeland

Zwolle - Reuring op een groen Lübeckplein - dat is wat omwonenden, studenten en mensen die in de wijk Hanzeland werken, graag willen. Maar hoe maak je van dit plein hét kloppende hart van Hanzeland? Een plek waar je prettig verblijft en waar aandacht is voor verkoelend groen en water?

Hanzeland - De Gemeente Zwolle nodigt iedereen uit om ideeën voor een tijdelijke activiteit of een permanente invulling van het plein in te dienen via www.pleindecampagne.nl. Uit de reacties die al binnen zijn gekomen, blijkt dat er creativiteit genoeg is. En dat is mooi, want er is in totaal 100.000 euro beschikbaar om het beste idee of de beste ideeën te realiseren. Dit bedrag wordt beschikbaar gesteld door de provincie Overijssel.

Met omwonenden en bezoekers van het Spoorcafé is afgelopen jaren regelmatig gesproken over het Lübeckplein. Dit leidde onder andere tot het organiseren van goedbezochte activiteiten op het plein, waaronder een openluchtbioscoop, haringparty en een Oktoberfest. Ook de groene gevel aan het Stadskantoor, de beschilderde luchtkokers en het groenpaviljoen zijn daar voorbeelden van.

Iedereen kan zijn of haar idee voor een tijdelijke activiteit of een permanente invulling van een deel van of het totale plein indienen via www.pleindecampagne.nl. Er zijn wel voorwaarden.

Omdat onder het Lübeckplein een parkeergarage ligt, kan een eventuele nieuwe constructie op het plein niet de diepte in. Het planten van bomen in de ondergrond is hierdoor daarom geen optie, maar kleinere boompjes in potten kan wel. Het plaatsen van zware objecten is beperkt mogelijk. Het winnende idee of de winnende ideeën zorgen ervoor dat de onderhoudskosten voor de gemeente Zwolle niet hoger worden en zijn bovendien klimaatadaptief. De hittestress op het plein bijvoorbeeld niet toenemen.

De inzender(s) van het winnende idee/de winnende ideeën mogen hun plan uitvoeren. Waar nodig krijgen ze daarbij hulp van de gemeente. Vooruitlopend op een eventuele definitieve realisatie kunnen deelnemers alvast 'proefdraaien' met hun idee tijdens het LübeckPleinFestijn van woensdag 21 tot zaterdag 24 augustus. Mensen die hiervan gebruik willen maken, kunnen dit bij het indienen van hun idee via www.pleindecampagne.nl doorgeven.

In de laatste week van de schoolvakantie wordt alvast een aantal ideeën en activiteiten voor en op het Lübeckplein getoond. Op woensdag 21, donderdag 22 en vrijdag 23 augustus is er op het plein van alles te doen en beleven voor jong en oud, met lasergamen, een obstacle parcours, film, yoga, muziek maken of er juist naar luisteren, basketballen en barbecueën.

www.pleindecampagne.nl

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden