Foto:

Tijdelijk orgel in Academiehuis de Grote Kerk

Zwolle - Academiehuis de Grote Kerk krijgt tijdens de restauratie van het monumentale Schnitgerorgel een orgel in bruikleen van Gasthuis Leeuwenbergh in Utrecht. De restauratie gaat minstens twee jaar duren, het Schnitgerorgel is in die periode niet bespeelbaar.

Het tijdelijke orgel van Gasthuis Leeuwenbergh is gebouwd door Dirk Andries Flentrop tijdens de vorige restauratie van het Schnitgerorgel van 1953 tot 1956. Aan het Leeuwenbergh orgel is te horen hoe Flentrop zich voor zijn eigen orgels liet inspireren door het Schnitgerorgel.

Het orgel werd begin dit jaar uit Utrecht verwijderd. Gasthuis Leeuwenbergh krijgt een nieuwe bestemming waarbij het orgel in de weg staat. Na de demontage van het orgel ontstond in Utrecht evenwel commotie, omdat het orgel onderdeel van het monument zou zijn en daarmee vergunningplichtig.

In goed overleg met de gemeente Utrecht, de gemeente Zwolle en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is uiteindelijk besloten dat het orgel maximaal vijf jaar in Zwolle zal blijven. In de tussentijd kan het Schnitgerorgel worden gerestaureerd. Tegelijkertijd kan gezocht worden naar een mogelijkheid om het Leeuwenbergh orgel weer een plek te geven in Utrecht.

Onlangs is Academiehuis de Grote Kerk verbouwd. De meeste orgelpijpen zijn toen reeds uit het Schnitgerorgel verwijderd om ze te beschermen tegen bouwstof. Om kosten te besparen worden de pijpen pas na de restauratie herplaatst.

Stichting Academiehuis de Grote Kerk en Stichting Schnitgerorgel Zwolle verwachten dit najaar de financiering van de restauratie rond te krijgen.

In 2021 bestaat het Schnitgerorgel 300 jaar. De eerste resultaten van de restauratie zullen dan te horen zijn tijdens het Stadsfestival.

Joop de Haan
Meer berichten