Foto: Look J. Booden

Karavaan van Poëziebus in Perrontheater

Zwolle - Twintig podiumdichters toeren voor de vijfde keer door Nederland en België. Woensdag 7 augustus stopt de karavaan bij het Perrontheater aan de Westerlaan 9. Het locatietheatergezelschap Jonge Honden en placemaker Gooitske Zijlstra onderzoeken de dichters de relatie van publiek en artiest tot de omgeving.

In de middag met workshops vanuit theater en poëzie en in de avond op de planken van het Perron Theater.

Van 14.00 tot 15.00 uur is er een workshop van Nick J. Swarth over 'Poëzie in de openbare ruimte', dichten op muren, deuren en hekken.
Met On-Site Poetry hebben typograaf Sander Neijnens en dichter Nick J.Swarth 35 projecten verwezenlijkt in het publieke domein. In deze workshop vertelt Swarth over de aandachtspunten bij het schrijven van gedichten die bedoeld zijn voor de openbare ruimte. Daarna gan de deelnemers zelf aan de slag. Aan de hand van tot de verbeelding sprekende plekken schrijven ze een korte tekst voor de openbare ruimte.
Nick J. Swarth is dichter, performer en beeldend kunstenaar. In 1997 debuteerde hij als dichter in het Vlaamse literaire magazine Yang en sindsdien publiceerde hij drie dichtbundels én diverse werken in de openbare ruimte. Nick woont en werkt in Tilburg en was daar van 2005 tot 2007 stadsdichter. In 2018 reisde hij mee met Poëziebus.

Van 14.00 tot 16.00 uur neemt Gooitske Zijlstra deelnemers mee op ontdekkingstocht bij Buitensporig. Samen met de dichters en het publiek. Start is aan het Stationsplein 17. Gooitske Zijlstra is aanjager en waar(de)maker bij gooitz. Ze houdt zich bezig met de methodiek placemaking, die gaat over betere plekken maken met als uitgangspunt de menselijke maat. Ze is één van de vijf initiatiefnemers van Buitensporig Zwolle, een collectief dat aangenaam wachten onderzoekt en programmeert met Wachtverzachters volgens de methodiek van placemaking.
De deelnemers gaan Buitensporig verkennen, door een korte observatie en analyse te maken. Aan de hand daarvan gaan de dichters aan de slag met hun poëzie. Zie ook gooitz.nl/buitensporigzwolle.nl/

Van 15.30 tot 16.30 uur is er een door ezing Jolmer Versteeg over locatiegericht werken. Hij vertelt je alles over de dynamiek tussen maker en locatie.

Van 17.00 tot 17.30 uur gaat Gooitske Zijlstra in de Poëziebus in gesprek over het Stationsgebied. Dat moet uitmonden in een gedicht.

's Avonds is er van 19.30 tot 22.00 uur een interactieve poëzie-show met talent uit alle hoeken van het taalgebied. Gastartiesten zijn Rodaan Al Galidi, Laura van Eck en Stadsdichter Jeroen Kraakman.

De Poëziebus Tour, die in 2015 een vliegende start kende, is inmiddels uitgegroeid tot een kunstkaravaan: Een bus vol dichters en een uitgebreid randprogramma, met pop-up optredens langs drukke terrassen en op de hoek van de winkelstraat.

Joop de Haan
Meer berichten