José de Ruiter is de voorzitter van de Jeugdland werkgroep in Westenholte.
José de Ruiter is de voorzitter van de Jeugdland werkgroep in Westenholte. (Foto Frans Paalman Zwolle)

Leuke herinneringen maken in jubilerend Jeugdland Westenholte

Zwolle - Op pagina 97 van het prachtige boek 'De Zwolse Lente', staat een foto van het wigwamdorp, dat in de jaren 50 werd gebouwd in de Wipstrik. De traditie, om tijdens de zomervakantie een huttendorp te bouwen, bestaat dus blijkbaar al een tijdje. Zo ook in Westenholte, waar dit jaar al voor de 35ste keer het Jeugdland wordt gehouden in het Stinspark. Het Jeugdland kent weliswaar een andere opzet dan het Huttendorp, maar het komt voort uit hetzelfde idee. Namelijk tijdens de zomervakantie iets leuks organiseren voor de kinderen uit de wijk.

(door Johan Boomsma)

José de Ruiter is de voorzitter van de Jeugdland werkgroep, "Iedere keer denken we weer, we gaan het dit jaar heel anders doen. Maar uiteindelijk blijkt altijd weer dat er niet zoveel aan de opzet veranderd. Want waarom zou je iets anders doen wanneer het goed werkt."

Het idee voor het Jeugdland is ontstaan vanuit de wijkvereniging Westenholte; als een leuke en creatieve doeweek. Het doel van het Jeugdland is om leuke herinneringen te maken voor de kinderen.

Herinneringswand

Tijdens dit Jeugdland komt er een speciale herinneringswand, met foto's van de vorige edities. Hiervoor is er via sociale media een oproep gedaan. Mensen kunnen nog steeds hun foto's insturen, of langskomen om te vertellen over de herinneringen die zij aan het jeugdland hebben.

"Kinderen die toen meededen helpen nu mee in de organisatie. Dit is al de derde generatie. Vorig jaar stopte meer dan de helft van de vrijwilligers, omdat hun kinderen te oud werden." Gelukkig heeft de organisatie er dit jaar 15 nieuwe aanmeldingen van vrijwilligers bijgekregen. Het thema van dit jaar is, hoe kant het ook anders, 'Feest.'

Met de organisatie is al in november begonnen, "We hadden toen al de eerste vergadering," vertelt José. "In april volgden de eerste aanmeldingen." Jeugdland wordt in de laatste week van de zomervakantie gehouden. De kinderen zien elkaar weer terug nadat ze op vakantie zijn geweest. "We beginnen met opbouwen in het weekend voordat het Jeugdland start. Maandagochtend richten we het terrein in, 's middags begint het dan echt." Op dinsdag is er sport en spel. Woensdag wordt de bekende Ouder-kind race gehouden, tijdens de bonte avond. Donderdag is de laatste dag. "Dan is het springkussenfestival, dat is de dag waar iedereen naar uitkijkt."

De organisatie is ieder jaar weer een heel werk. "Laat de mensen vooral doen waar ze goed in zijn." Dat is volgens José het belangrijkste wanneer je met vrijwilligers werkt. Ze ziet de voortzetting van het Jeugdland nog lang niet in gevaar komen; "Als het er op aankomt dan wordt het stokje doorgegeven en vrees ik niet voor de toekomst van het Jeugdland. Ik weet zeker dat we een goede club mensen overhouden." José is ook trots op de sponsoren en de vrijwilligers. "Door hen kunnen we ook dit jaar ook weer een mooie editie neerzetten."

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden