Ina en Ton Aaldenberg in de winkel. Zaterdag  is Banketbakkerij De Kruyter voor het laatst geopend. (foto: Frans Paalman)
Ina en Ton Aaldenberg in de winkel. Zaterdag is Banketbakkerij De Kruyter voor het laatst geopend. (foto: Frans Paalman) (Foto Frans Paalman Zwolle)

'Na vijftig jaar is het wel mooi geweest'

Zwolle - De winkeldeur van Banketbakkerij De Kruyter aan de Thomas a Kempisstraat sluit de winkeldeur zaterdag 3 augustus voor de laatste keer. Eigenaren Ton en Ina Aaldenberg gaan dan met pensioen, en een overname kandidaat diende zich niet aan. "Banketbakker is een prachtig vak. Maar nu is het mooi geweest", zegt Ton.

(door Joop de Haan)

"Als bakker maak je lange dagen, je begint al vroeg en staat de hele dag. Dat merk ik nu ook, de rug wil niet meer", vertelt hij. Ton en Ina hebben de zaak ruim 24 jaar gehad, op 1 juni 1994 hebben ze De Kruyter overgenomen. Dat waren mooie jaren. "Ik ben in totaal vijftig jaar banketbakker geweest en heb het altijd met liefde gedaan."

Ina was het gezicht van de bakkerij, in de winkel. "Ik heb dat altijd leuk gevonden, de omgang met klanten. Met veel heb ik een band opgebouwd", vertelt Ina. "Ze vertellen leuke dingen, maar ook over verdrietige gebeurtenissen." De reacties die ze nu krijgen over het stoppen met de zaak laten dat ook zien. "We hebben de hele kamer vol bloemen staan van klanten die hoorden dat we gaan stoppen", zegt Ton.

In de bakkerij en in de winkel was het hard werken, vooral in december. "Eerst Sinterklaas, dan Kerst, en dan nog oliebollen met de jaarwisseling", vertelt Ina. Vooral voor Kerstmis was een piek. Ton: "Alles moet vers, dus het kwam echt aan op de dagen net voor Kerst." Gaan ze die drukte rond die sfeervolle dagen missen? "Als kiespijn", lacht Ina. "We vinden kerstmarkten leuk, en moesten dat altijd heel zorgvuldig plannen. Dit jaar kiezen we een kerstmarkt in een weekend dat wij willen."

Met de sluiting komt er een einde aan 86 jaar een bakkerij De Kruyter aan de Thomas a Kempisstraat 23. De Kruyter is er vanaf 1933 gevestigd, daarvoor was er bakkerij Bos, in die jaren bekend vanwege zijn lekkere roggebrood. "Een dochter van Bos trouwde met een zoon van De Kruyter", vertelt Ina. "Die nam later de zaak over." Ton en Ina hebben het hele pand verkocht. De winkel houdt een winkelbestemming, maar wat er in komt is niet bekend. De bakkerij achter de winkel wordt gesloopt om plaats te maken voor appartementen.

Ton en Ina hebben drieënhalf jaar geprobeerd om een overnamekandidaat te vinden. "Maar dat is niet gelukt", zegt Ton. En dus sluit de winkeldeur zaterdag 3 augustus definitief. Het personeel wordt niet ontslagen. Sommige vinden emplooi bij Banketbakkerij Lindeboom, anderen maken een carrièreswitch.

In augustus worden bakkerij en winkel leeggehaald om die op te leveren aan de koper. Daarna wordt de caravan aangekoppeld voor een vakantie naar hun geliefde Oostenrijk. Bang voor een zwart gat daarna zijn Ton en Ina niet. "Nee zeg, we kijken er allebei naar uit", zegt Ina. Ton: "We wonen in Ommen, lekker dicht bij het bos waar we kunnen wandelen met de hond. En ik wil weer wat vaker motorrijden."

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden