Etiënne Reijnen wordt welkom geheten tijdens de eerste training van het seizoen in Wijthmen. (foto: Henry Dijkman)
Etiënne Reijnen wordt welkom geheten tijdens de eerste training van het seizoen in Wijthmen. (foto: Henry Dijkman) (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Reijnen terug bij gegroeid PEC

Zwolle - Met de teruggekeerde Etiënne Reijnen als vanouds centraal achterin én als aanvoerder sloot PEC Zwolle zaterdag de voorbereiding af. De Grieken van Asteras Tripolis moesten er met 1-0 aan geloven. Vrijdag gaat het 'om het echie', wanneer Willem II op bezoek komt in het MAC3PARC Stadion. "We staan er goed voor."

(doro Erwin Dijk)

Ook bij PEC Zwolle kwam eind vorige week het tropenrooster uit de kast, maar Etiënne Reijnen is wel wat gewend. In anderhalf jaar Israël maakte de verdediger wel vaker temperaturen van tegen de 40 graden mee. "Maar het blijft natuurlijk wel snikheet, zeker als je moet voetballen. Aan de andere kant moeten we het ook niet groter maken dan het is. Iedereen heeft er last van en je moet er gewoon even doorheen. Goed blijven drinken, dat is het belangrijkste."

Ruim acht jaar nadat hij in januari 2011 de deur van – toen nog – het IJsseldelta Stadion van FC Zwolle achter zich dicht trok, is Reijnen terug in zijn geboortestad. "Ik ben nu 32 en ik denk dat het voor elke voetballer mooi is om af te sluiten bij de club waar je ooit begonnen bent. Dat ben ik althans van plan. Ik heb een mooie tijd in het buitenland gehad, maar wilde ook wel graag terug naar Nederland. Zeker ook omdat mijn vrouw hier werkt en mijn kind straks naar school gaat. Ik ken de club goed en PEC speelt voetbal dat bij mij past. Dat laatste is de voornaamste reden. Echt top dus dat het rond is gekomen."

Waar direct na zijn komst her en der genoemd werd dat Reijnen als 'mentor' voor Sepp van den Berg zou moeten gaan fungeren, maakte die verdediger al kort daarna zijn droomtransfer naar Liverpool. "Zoiets wordt dan al snel gezegd, maar zo zie ik het zelf niet. Ik ben gewoon gehaald als centrale verdediger en natuurlijk spelen mijn leeftijd en ervaring daarin mee. Ik probeer jonge jongens te helpen en te coachen, net zoals dat bij mij gebeurde toen ik net bij het eerste kwam."

Dat was in het seizoen 2005-2006, toen Reijnen achttien jaar was en FC Zwolle tamelijk anoniem in de middenmoot van de eerste divisie z'n wedstrijdjes afwerkte. Van dichtbij en later van grotere afstand, maakte Reijnen sindsdien de groei van de club mee. "Toen ik er net bij kwam heerste er in Zwolle een sfeer dat het niet echt een voetbalstad was. Maar het nieuwe stadion heeft een enorme boost gegeven en daarna is het hard gegaan. Je promoveert, pakt een keer een beker en dan nemen de verwachtingen toe. De mensen willen meer en dat merkte je afgelopen seizoen ook toen het even wat minder ging. We zijn niet meer dat clubje waarvan iedereen zegt dat het mooi is wanneer we erin blijven. Dat hoort bij de groei van de club."

Een van de gevolgen van die groei was de transfer naar AZ die Reijnen met zijn solide verdedigende spel verdiende. Het betekende een 'grote stap' en nadat hij een periode 'flink moest aanpoten', won Reijnen in Alkmaar de KNVB beker en speelde hij diverse Europese wedstrijden "Ik heb daar een geweldige tijd gehad, maar dat geldt eigenlijk ook voor mijn periodes bij Cambuur en Groningen."

Aan zijn tijd in het hoge noorden kwam een einde toen hij in januari 2018 transfervrij mocht vertrekken voor een avontuur in Israël. Maccabi Haifa, een van de topclubs, hengelde naar zijn diensten. "Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik per se naar het buitenland zou moeten, maar Mo Allach van Vitesse ging daarheen en hij nam Fred Rutten mee als trainer. Ze vroegen mij of ik ook wilde komen. Ik bedacht al snel dat het een unieke kans was en dat ik gek zou zijn om het niet te doen. Ik had er met AZ een keer Europees voetbal gespeeld, dus ik wist al dat het er top was. En het bleek ook inderdaad een geweldige ervaring. Het is een fantastisch land, met heel aardige mensen. Van politieke spanningen heb ik helemaal niets gemerkt. We woonden honderd meter van het strand en dat vonden mijn vrouw en kind natuurlijk ook geweldig. Ik moest voetballen, maar voor hen was het eigenlijk één grote vakantie."

De vakantie is ook voor PEC Zwolle alweer een tijdje voorbij en net als vorig jaar heeft de club vrijdagavond de eer om, deze keer samen met Willem II, de eredivisie in gang te schieten. Reijnen vertrouwt erop dat dat met succes gaat gebeuren. "We zijn er klaar voor. Met Bram van Polen en Mike van Duinen zijn er natuurlijk wel een paar belangrijke spelers geblesseerd, maar we staan er conditioneel goed op en we hebben hard aan onze speelwijze gewerkt. Trainer John Stegeman is duidelijk in wat hij wil en iedereen begrijpt het."

Erwin Dijk
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden