Corry Gillissen in de Sassenpoort. ' "De verhalen die verteld worden zijn Zwolse verhalen'
Corry Gillissen in de Sassenpoort. ' "De verhalen die verteld worden zijn Zwolse verhalen' (Foto: Eva Posthuma)

De Sassenpoort zit vol verhalen

Zwolle - Dit jaar bestaat de Sassenpoort 610 jaar, maar helemaal zeker is dit niet. Wat wel zeker is dat deze mooiste poort van Nederland nu een stuk minder zichtbaar is. Ooit was ie natuurlijk, net als de Peperbus, al van verre te zien. Samen werden ze ook wel 'Peperbus en Olie en azijnstel' genoemd. De ene bijnaam bleef, de andere is in de vergetelheid geraakt. De zichtbaarheid mag dus wel vergroot worden. Corry Gillissen van Stichting Exploitatie Sassenpoort (SES) vertelt over de plannen.

(Johan Boomsma)

"We krijgen bezoek uit de hele wereld, maar met een gebouw als dit kan meer in relatie tot de stad. De Sassenpoort is nu een beetje een eiland in Zwolle. Wanneer je kijkt naar de bewegwijzering, dan staat daar de Sassenpoort niet op. We willen de Sassenpoort weer midden in de stad brengen".

Naast het organiseren van activiteiten wordt er ook gekeken naar mogelijkheden om de toegankelijkheid van de poort te vergroten. Zo worden binnenkort leuningen geplaatst in de trap. "We zijn ook bezig om te kijken of het mogelijk om mensen met een rolstoel toch een beleving van de poort te geven, door middel van virtual reality." Ook is er een samenwerking opgezet met 'Allemaal Zwolle', de opvolger van het Stedelijk Museum. "Zo zijn we nu in gesprek om te kijken of een deel van de collectie naar de poort gehaald kan worden. Het gaat om stukken die historisch interessant zijn."

Deze zomer gaat 'Een poort vol verhalen' start. "De verhalen die verteld worden zijn Zwolse verhalen, zoals het verhaal van de blauwvingers. Bernadet van der Veen van de Vertelacademie kwam met het idee om verhalen te vertellen in de poort. Bernadet vertelt dan ook het sprookje over vrouw Zwolle, ze heeft van het sprookje van vrouw Holle een Zwols verhaal gemaakt."

De hele zomer zijn de verhalenvertellers op zondagmiddag, van 13.00 tot 15.00 uur in de poort van aanwezig. Verder komt er binnenkort ook nog een oproep aan alle Zwollenaren, om hun eigen versie van de Sassenpoort te maken. Hiervan komt dan een expositie in de poort en na drie maanden worden de werken verkocht tijdens een veiling.

De Peperbus steekt overal bovenuit, de Sassenpoort is iets minder goed te zien. "Een van de vrijwilligers vertelde mij over de loopstromen van de mensen. Wanneer ze vanaf het station komen en ze willen naar de Sassenpoort, dan moeten ze de weg oversteken. Ondanks het feit dat de Sassenstraat niet zo druk is, zullen ze die niet oversteken wanneer er net een fietser of een auto aankomt."

Volgens de vrijwilliger is er dus een extra zebrapad nodig in de Sassenstraat. "Een van de mooiste plekjes vind ik halverwege de Koestraat, aan de ene kant kun je dan de Fundatie zien en wanneer je de andere kant uit kijkt, zie je de Sassenpoort boven de huizen uitsteken. Ik vind dat een fantastische heden-verleden plek."

Johan Boomsma
Meer berichten