Gouverneurshuis  van Dene Jorna en Fenn Topper.
Gouverneurshuis van Dene Jorna en Fenn Topper. (Foto: )

Verdwenen Zwolse gebouwen op Minecrafttoernooi

Zwolle - Het Gouverneurshuis en Havezathe Werkeren; deelnemers aan het jaarlijkse Minecrafttoernooi bouwen van half juni tot juli verdwenen gebouwen in Zwolle. De 31 deelnemers voerden historisch onderzoek uit en spendeerden vervolgens vele uren in Minecraft. Het resultaat was de virtuele stad Zwolle met gebouwen die nu al lang niet meer te zien zijn.

Het Minecrafttoernooi 2019 had als ondertitel de leukste geschiedenisles van Zwolle. Thema van het Minecrafttoernooi van dit jaar was de verdwenen stad.

Karakteristieke gebouwen uit het verleden, zoals Diezerpoort, het Gouverneurshuis en de molen op de Eekwal zijn door een groep enthousiaste Minecraftspelers weer tot leven geroepen. Om te kunnen bouwen moesten de deelnemers zich verdiepen in de geschiedenis van de stad Zwolle. Dit deden ze door een bezoek te brengen aan het Historisch Centrum Overijssel, waar ze informatie en tekeningen konden bekijken van het door hen gekozen gebouw.

Een jury bestaande uit Henry Kranenborg (Gemeente Zwolle), Astrid Vrolijk - De Mooij (directeur Stadkamer) en Monique Schuttenbeld (wethouder Erfgoed en Cultuur) heeft de inzendingen beoordeeld en drie winnaars uitgekozen.

De winnaar in de categorie 6 tot en met 10 jaar is het duo Dene Jorna en Fenn Topper, zij bouwden het Gouverneurshuis na met speciale aandacht voor het interieur. Het gebouw stond op de plek van het appartementencomplex Genverberg, naast het Kerkbrugje en werd in 1985 gesloopt.

In de categorie 11 tot en met 15 jaar won Remco Meinen met het prachtig en gedetailleerd nabouwen van de IJsselcentrale. De elektriciteitscentrale aan de IJssel bij Zwolle-Zuid wordt momenteel gesloopt.

De originaliteitsprijs gaat naar Hanna Bergwerff met de Havezathe Werkeren, waarbij het gebouw werd toegelicht door tekstbordjes die de nieuwsgierigheid opwekten. In 1410 werd de havezate gesticht door Johan van Ittersum. De havezate werd in 1521 vernield door inwoners van Zwolle. Niet lang hierna werd het weer herbouwd en vlak na 1800 weer afgebroken.

De drie prijswinnaars presenteren hun gebouw op zaterdag 14 september tijdens Open Monumentendag in de Grote Kerk. Bezoekers kunnen de gebouwen van de buiten- en binnenkant bekijken in virtual reality en vervolgens stemmen voor de publieksprijs.

Het Minecrafttoernooi is een initiatief van gemeente Zwolle en Stadkamer Zwolle en wordt ondersteund door het Historisch Centrum Overijssel.

Joop de Haan
Meer berichten