'Ik maak mijn cliënt graag blij met een activiteit; dat geeft mij energie', vertelt dagbestedingscoach Hanneke op ten Berg.
'Ik maak mijn cliënt graag blij met een activiteit; dat geeft mij energie', vertelt dagbestedingscoach Hanneke op ten Berg.

'Je bent nooit te oud om te genieten'

Zwolle - Dit is het tweede verhaal in een zomerserie over de zorg. Een aantal mensen die in verschillende takken van de zorg werkzaam zijn, die daadwerkelijk met patiënt of cliënt dagelijks bezig zijn, komen hierin aan het woord.

(door Sigrid Aalfs)

Hanneke op ten Berg uit Zwolle is dagbestedingscoach; zij onderneemt activiteiten met ouderen, zowel individueel als in groepsverband. Iets creatiefs als schilderen, zingen, tuinieren, maar cafébezoek of een luisterend oor bieden, kan ook. Ze is sinds tien jaar ZP-er, maar doet dit werk al veel langer.

"Vaak neemt de familie van een oudere contact met me op, vrijblijvend volgt dan een eerste gesprek bij de bewoner thuis. In het gesprek wordt duidelijk wat de oudere wil, en dan kijk ik hoe we dat samen kunnen realiseren. Ik maak vervolgens een dagbestedingsplan; wat is er nodig om hem of haar te kunnen laten genieten, de interesses van toen en nu, of met diegene een nieuwe uitdaging aangaan. "

Iedereen van 50 jaar en ouder is welkom bij Op ten Berg. "Ik heb meegemaakt dat iemand van 50 graag iets met me wilde ondernemen, omdat diegene zich eenzaam voelde. Maar de meeste cliënten hebben de ziekte dementie en zijn gemiddeld 80 jaar. Ze wachten dikwijls op een verpleeghuisopname, wonen in een verpleeghuis, of nog zelfstandig. Ik bezoek de mensen altijd in hun eigen leefomgeving. Nadat de zakelijke kant geregeld is met de familie, kunnen de ouderen direct beginnen. Vaak wil de familie dat ik in de zomervakantie wat vaker afspreek met de oudere, omdat hij of zij dan minder vaak bezoek krijgt. Ik kan dan voor de creatieve inbreng en een luisterend oor zorgen. Ik zorg voor alle materialen. Meestal schilder ik met de cliënt. Veel mensen beginnen op hun oude dag nog met schilderen."

Een cliënt kan een strippenkaart kopen voor 120 euro. Daar zitten vier activiteiten in op maat, meestal spreekt Op ten Berg een keer per week af, een afspraak van een uur. Ze maakt ook wekelijks een fotoverslagje van de activiteit, zodat de familie kan zien wat ze gedaan hebben, en het is een manier om herinneringen daaraan later terug te halen. "

Omdat deze ouderen dat vaak weer snel vergeten vanwege hun dementie, is dat waardevol. De activiteit zelf zorgt voor een moment van geluk. Ze hebben even kunnen genieten. Mijn motto is dan ook; 'je bent nooit te oud om te genieten.' De activiteit is een ontdekkingsreis in de mogelijkheden naar wat iemand kan en wil. Ouderen kijken uit naar mijn bezoek en ik laat hen ook altijd blij achter. Ik vind het belangrijk ouderen te prikkelen, en daarom probeer ik nieuwe dingen uit. Ik haal mensen graag uit de sleur en omzeil de geijkte dingen." Het werk geeft Op ten Berg veel voldoening. "Ik heb iemand blij kunnen maken met iets kleins. Daar krijg ik energie van."

www.individueledagbestedingouderen.nl

Sigrid Aalfs
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden